Yapay zeka yatırımları ile Nasdaq'ı yükselten Nvidia'dan yeni kritik hamle

Yapay zeka yatırımları ile Nasdaq'ı yükselten Nvidia'dan yeni kritik hamle

Teknoloji devi Nvidia yapay zeka bilişim platformunu bulut veri firması Snowflake'e getiriyor.

A+A-

Bir bulut veri analizi şirketi olan Snowflake, finans kurumlarından sağlık hizmetleri ve perakendeye kadar çeşitli müşterilerin kendi verilerini kullanarak yapay zeka modelleri oluşturmalarına olanak sağlamak için bilgi işlem şirketi Nvidia ile ortaklık kuruyor.

İki şirket ortaklığı Pazartesi günü Snowflake Summit 2023'te duyurdu.

Nvidia İcra Kurulu Başkanı Jensen Huang Reuters'a verdiği demeçte, "Eskiden küçük veri hesaplamalarında veriyi bilgisayara taşırdınız. Ancak Snowflake'in yaptığı gibi devasa miktarlarda veriye ve bir şirket için çok değerli olan özel veri yığınına sahip olduğunuzda, hesaplamayı veriye taşırsınız."

Huang, bu durumda Nvidia'nın, üretken yapay zeka modellerini eğitmek ve çalıştırmak için NeMo platformunu Snowflake Data Cloud'a yerleştirerek önemli bir adım attığını söyledi.

Ortaklık, chatbot ChatGPT'nin birçok şirketi yapay zeka stratejilerini bulmaya ittiği ve yapay zeka için ana donanımı sağlayan Nvidia'yı trilyon dolarlık bir şirket olma yolunda ilerlettiği bir dönemde gerçekleşti.

Snowflake Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Frank Slootman yaptığı açıklamada "Bu çok önemli. Bu, 40 yıldır beklediğimiz bir gelişme. Her sektör bu işin içinde. Eskiden yazılımın dünyayı yediğini söylerlerdi. Şimdi de veri yazılımı yiyor" diyerek verinin günümüzdeki önemine dikkat çekti.

Slootman, verilerini yönetmek için Snowflake kullanan şirketlerin artık kendi verilerini, kontrollerini kaybetme riski olmadan işlerinde avantaj elde etmek üzere yeni yapay zeka modellerini eğitmek için kullanabileceklerini söyledi.

Ortaklığın mali ayrıntıları açıklanmadı, ancak Huang, daha fazla müşteri yapay zeka çalışmaları için bilgi işlem kullandıkça Nvidia'nın bundan fayda sağlayacağını söyledi.

Huang "Daha fazla çip satıyoruz ve yapay zeka için Nvidia AI Enterprise adında bir işletim sistemimiz var. Ve bu işletim sistemi çiplerimizin yapay zekayı işlemesini mümkün kılıyor" dedi.

Nvidia, Nvidia AI Enterprise yazılımının kullanımı için müşterilerden ücret alıyor.

İlgili Haberler