Nasdaq ve Bitcoin arasındaki korelasyon iyiden iyiye koptu

Nasdaq ve Bitcoin arasındaki korelasyon iyiden iyiye koptu

Bitcoin ve Nasdaq 100 üç yılın en düşük korelasyonuna ulaştı ve bu da olası bir ayrışmaya işaret ediyor. Eş zamanlı olarak, kripto para birimi ve altın geçen hafta birkaç yılın en yüksek korelasyonuna ulaştı ve her iki varlık da 2023'te yükseldi.

A+A-

Bir finansal piyasa veri sağlayıcısı olan Kaiko, Bitcoin ile Nasdaq 100 arasındaki korelasyonun sadece %3'e düştüğünü bildirdi. Nasdaq, bünyesinde listelenen en büyük ve en aktif olarak işlem gören finansal olmayan şirketlerin performansını izliyor.

Bu arada endeksin geleneksel risk varlıklarıyla korelasyonu 2022'deki ortalama %60 seviyesinden bu yıl istikrarlı bir şekilde zayıfladı. Ancak analistlere göre Nasdaq 100, Aralık 2022'deki en düşük seviyesinden bu yana %20'den fazla yükselerek teknik olarak bir boğa piyasasına girdi.

Kaiko'da araştırma analisti olan Dessislava Ianeva, Decrypt'e verdiği demeçte, "Korelasyonun düşmesinin ana nedeni, Bitcoin'in son düzenleyici ortam gibi kriptoya özgü olaylardan büyük ölçüde etkilenmiş olmasıdır" dedi. Ianeva, bunun teknoloji hisselerini aynı ölçüde etkilemediğini söyledi.

Ianeva, "Geçen yıl birçok kurumsal yatırımcının piyasadan çıkmasıyla çok sayıda riskten kaçış gerçekleşti" dedi ve bunun "bu yatırımcıların hem kripto hem de teknoloji hisse senetlerini aynı anda satma olasılığının düşük olduğu anlamına geldiğini" belirtti.

Veri bilgi şirketindeki araştırmacılar Pazartesi günü, kripto ve teknoloji hisseleri arasındaki oynaklık farkının FTX çöküşünden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gözlemledi.

Bu arada, bir başka Kaiko raporuna göre, Bitcoin ve altın benzer bir şekilde davranarak korelasyonları %50'yi geçti. Yahoo Finance'e göre, değerli metal kırmızı bir ay geçirmesine rağmen, yılbaşından bugüne kadar yükselişte ve Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.000 $'a ulaştı. Bu arada, kripto para birimi geçen hafta 31.000 $'ı aşarak BlackRocky rallisinin tadını çıkarıyor.

Veri araştırma platformu, zincir üzerindeki verilerin uzun vadeli BTC sahiplerinde bir artış gösterdiğini ve bunun da "dijital altının" belirsizlik zamanlarında yatırımcıları koruyan bir araç olarak fiziksel muadiline katılabileceğini gösterdiğini belirtti.

Bu rakamlar, tüm kripto para birimi endüstrisini yüksek alarma geçiren son düzenleyici baskıya rağmen geliyor.

Bitcoin'in "dijital bir güvenli liman" olup olmadığı sektör uzmanları arasında tartışma konusu. Altının risk dönemlerinde yatırımcılar için tarihi bir sığınak olduğu göz önüne alındığında, bankacılık kargaşasının ardından her iki varlığın fiyatındaki artış, özellikle kripto para birimi teknoloji hisselerinden ayrışmaya devam ederse, tartışmayı yeniden alevlendirebilir.

Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur
İlgili Haberler