Nasdaq yรผkseliลini haftanฤฑn son iลlem gรผnรผ de sรผrdรผrรผrken, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri cuma gรผnรผ dรผลรผลle kapandฤฑ ve piyasalar aรงฤฑsฤฑndan gรผรงlรผ geรงen haftayฤฑ tamamladฤฑ.
Enflasyon verileri ve ลirket bilanรงolarฤฑyla dolu yoฤun bir haftanฤฑn ardฤฑndan piyasalar, normal iลlem seansฤฑna kรผรงรผk kazanรง ve kayฤฑplarla baลladฤฑ ve gรผnรผ de benzer ลekilde tamamladฤฑ.

Nasdaq %0,1 yรผkseliลle rekor kฤฑrdฤฑ
Nasdaq Composite endeksi gรผnรผ %0,1 artฤฑลla kapatarak yeni bir rekor kฤฑrdฤฑ. Bu, 2025 yฤฑlฤฑ iรงinde Nasdaqโฤฑn 11โinci rekor kapanฤฑลฤฑ oldu. S&P 500 yatay kapatฤฑrken, Dow Jones Sanayi Endeksi %0,3 ya da 142 puan dรผลtรผ.
Bu iลlem haftasฤฑnda Nasdaq toplamda beล kez rekor kapanฤฑล yaptฤฑ, S&P 500 ise bir kez rekor kฤฑrdฤฑ.

Tรผm bunlar, siyasi gรผndemin dalgalฤฑ seyrine raฤmen gerรงekleลti: Baลkan Donald Trump, Fed Baลkanฤฑ Jerome Powellโฤฑ gรถrevden almayฤฑ tehdit etti, ardฤฑndan รงarลamba gรผnรผ bu aรงฤฑklamasฤฑndan geri adฤฑm attฤฑ. Aynฤฑ gรผn Trump, 150โden fazla รผlkeye uygulayacaklarฤฑ gรผmrรผk tarifelerine iliลkin mektuplar gรถndereceฤini aรงฤฑkladฤฑ.
“Piyasalar tarifelerin yarattฤฑฤฤฑ belirsizliฤe alฤฑลฤฑyor olabilir”
Morgan Stanley Varlฤฑk Yรถnetimi Piyasa Araลtฤฑrma ve Strateji Baลkanฤฑ Daniel Skelly, โTarife belirsizliฤi sรผrse de piyasalar buna belli รถlรงรผde alฤฑลฤฑyor olabilirโ dedi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, cuma gรผnรผ Fed Yรถnetim Kurulu รyesi Christopher Wallerโฤฑn gรผvercin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ da dikkatle takip etti. Waller, merkez bankasฤฑnฤฑn faiz indirimlerine baลlamasฤฑ gerektiฤini aรงฤฑkรงa ifade etti. Haziran ayฤฑ istihdam verilerini รถrnek gรถsteren Waller, elde edilen ilerlemenin yarฤฑsฤฑnฤฑn kamu sektรถrรผnden geldiฤini, รถzel sektรถr istihdamฤฑnฤฑn ise benzer bir artฤฑล gรถstermediฤini belirtti.
Faiz indiriminde madalyonun iki yรผzรผ
Faiz indirimleri, ลirketlerin daha kolay finansmana eriลmesini saฤlayacaฤฤฑ iรงin borsalara ve ekonomiye destek olabilir. Ancak faizlerin erken indirilmesi, รถzellikle gรผmrรผk tarifelerinin ลirketlerin maliyetlerini artฤฑrdฤฑฤฤฑ bir ortamda enflasyonu yeniden kรถrรผkleyebilir.
Macquarie Group Kรผresel Dรถviz ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman, โFed yetkililerinden gelen aรงฤฑklamalar, Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) iรงerisinde bir gรถrรผล ayrฤฑlฤฑฤฤฑ olduฤunu gรถsteriyor: Bir taraf hemen faiz indirimi isterken, diฤer taraf (ลimdilik Jay Powell dahil) bunu ertelemek istiyorโ ifadelerini kullandฤฑ.







