New York borsasında Nivdia neden "borç tavanı"ndan daha önemli

New York borsasında Nivdia neden "borç tavanı"ndan daha önemli

Wall Street neden Nvidia'yı borç tavanından daha çok önemsiyor?

A+A-

Borç tavanı tartışmaları ve Amerika Birleşik Devletleri'nin mali yükümlülüklerini yerine getirememe ihtimali yaklaşık altı aydır yatırımcıların kafasını kurcalıyor. Ancak Wall Street, devam eden müzakereleri büyük ölçüde önemsemiyor ve bunun yerine beklenenden daha iyi gelen ilk çeyrek bilançolarına odaklanmayı tercih ediyor gibi görünüyor.

Peki neden?.. Hazine Bakanı Janet Yellen'ın 1 Haziran'da ABD'nin borç tavanını yükseltmesi gerektiği ya da bazı faturalarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacağı tahminine sadece üç işlem günü kaldı. Bu arada Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy arasındaki müzakereler çıkmaza girmiş durumda.

Ekonomistler temerrüde düşmenin felaketle sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulundular: Büyüme sekteye uğrayabilir, dolar küresel rezerv para birimi olma özelliğini kaybedebilir ve piyasalar altüst olabilir.

Ancak yatırımcılar Perşembe günü borç tavanı konusunda endişelenmek yerine yarı iletken şirketi Nvidia'nın (NVDA) güçlü kazanç raporunu kutlamayı tercih etti. Teknoloji ağırlıklı Yapay zekada kullanılan çipler üreten Nasdaq Composite, kazanç beklentilerini yükseltmesi ve önümüzdeki yıl için güçlü bir rehberlik yayınlamasıyla hisseleri yaklaşık %25 yükseldi.

Hisse fiyatındaki bu artış, Nvidia'nın 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmasına çok az kaldığı anlamına geliyor.

Nvidia'nın yükselişinden diğer çip üreticileri de faydalandı. AMD (AMD) ve Taiwan Semiconductor (TSM) Perşembe günü sırasıyla %11 ve %12 yükseldi. VanEck Semiconductor ETF (SMH) ise %8,6 değer kazandı.


The Bahnsen Group'un baş yatırım yetkilisi David Bahnsen bir notunda, "Piyasalar için önemli olan tek şey şirket karlarının gidişatıdır. Yatırımcılara ana mesajımız, borç tavanı gürültüsünü görmezden gelmeleri ve büyüyen, nakit akışı sağlayan yatırımları takip etmeleridir," dedi.

Factset verilerine göre, neredeyse her S&P 500 şirketi bu noktada ilk çeyrek kazançlarını açıkladı ve bunların yaklaşık %78'inin hisse başına kazancı analist tahminlerinden daha yüksek geldi. S&P 500 şirketleri, 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana analist beklentilerine göre en iyi performanslarını kaydetme yolunda ilerliyor.

Yine FactSet'in raporuna göre, çok az sayıda yönetici kazanç görüşmelerinde borç tavanını potansiyel bir engel olarak tartışıyor. "Borç tavanı" terimi, 15 Mart ve 18 Mayıs tarihleri arasında S&P 500'deki sadece 13 şirketin çağrılarında yer aldı.

LPL Financial'ın baş hisse senedi stratejisti Jeffrey Buchbinder, "Beklentilere kıyasla sağlam kazançlar, borç tavanı endişeleri, bölgesel banka endişeleri ve daha yüksek sesle yapılan resesyon çağrıları arasında son haftalarda hisse senetlerinin ayakta kalmasına yardımcı oldu" dedi.

Sonuç olarak:  Washington'daki sertlik nedeniyle borsada daha fazla dalgalanma olsa da, yatırımcılar hala siyasi olaylardan ziyade şirket temellerine öncelik veriyor gibi görünüyor. En azından şimdilik.
 

Bu haber toplam 1025 defa okunmuştur
İlgili Haberler