Nike hisseleri, Wall Street’in spor ayakkabฤฑ devinin รin ve Meksika’dan yapฤฑlan ithalata uygulanan yรผksek gรผmrรผk vergilerinin รถnรผmรผzdeki รงeyrekte kรขr marjlarฤฑnฤฑ dรผลรผreceฤi uyarฤฑsฤฑyla boฤuลurken Cuma gรผnรผ sert bir dรผลรผล yaลayarak son beล yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi.
Dahasฤฑ, bazฤฑ analistler ลirketin Air Force 1s, Air Jordan 1s ve Dunks gibi klasik yaลam tarzฤฑ spor ayakkabฤฑlarฤฑnda bรผyรผk indirimler yapma รงabalarฤฑ, yeni รผrรผnlerin รถnรผnรผ aรงmaya ve On ve Hoka gibi markalarla rekabet etmeye รงalฤฑลฤฑrken imajฤฑnฤฑ zedeleyebilir.
Birรงok ลirket tarife maliyetleri konusunda daha รงok bekle ve gรถr yaklaลฤฑmฤฑnฤฑ benimserken ลirket, kฤฑsmen ticaret politikasฤฑ faktรถrleri nedeniyle dรถrdรผncรผ รงeyrekte brรผt marjlarฤฑn 400 ila 500 baz puan dรผลmesini beklediฤini sรถyledi. Wall Street analistleri brรผt kar marjฤฑnda yaklaลฤฑk 360 baz puanlฤฑk bir dรผลรผล bekliyorlardฤฑ.

ลirket, โรin ve Meksika’dan yapฤฑlan ithalatta yeni uygulanan gรผmrรผk tarifelerinin tahmini etkisini dahil ettikโ dedi. ลirket, gelir ve brรผt kar marjฤฑ รผzerindeki olumsuz etkilerin daha sonra hafiflemesini beklediฤini sรถyledi.
Nike bilanรงosunu aรงฤฑkladฤฑ, hisseler sert dรผลtรผ
ลirketin hisseleri Cuma gรผnรผ ลirketin รงeyrek sonuรงlarฤฑnฤฑn hemen ardฤฑndan yaklaลฤฑk %5,5 dรผลtรผ ve kayฤฑplarฤฑn devam ettiฤi varsayฤฑlฤฑrsa 23 Mart 2020’den bu yana en dรผลรผk kapanฤฑลฤฑnฤฑ yapma yolunda ilerliyor.
Hisse senedinde nรถtr nota sahip olan JP Morgan analisti Matthew Boss, Nike’ฤฑn fiyat hedefini 73 dolardan 64 dolara dรผลรผrdรผ ve ลirketin รin, Avrupa, Orta Doฤu ve Afrika’da zorluklarla karลฤฑ karลฤฑya olduฤunu sรถyledi.
Boss, โNike’ฤฑn bir franchise รผrรผn yaลam dรถngรผsรผ geรงiลinin ortasฤฑnda gelir artฤฑลฤฑnฤฑ yeniden hฤฑzlandฤฑrmasฤฑ iรงin uzun bir zaman รงizelgesi gรถrรผyoruz ve kรผresel makro zemin (รถzellikle Bรผyรผk รin ve EMEA’daki ters rรผzgarlar) ileriye dรถnรผk yolu daha da karmaลฤฑklaลtฤฑrฤฑyorโ dedi.

Raymond James analisti Rick Patel, Nike iรงin piyasa-perform notunu yineledi ve โgelir, marj ve kazanรงlarฤฑn ne zaman ve ne kadar toparlanacaฤฤฑ konusunda dรผลรผk gรถrรผnรผrlรผฤe sahip bir geรงiล ลirketi olmaya devam ediyorโ dedi.
Son birkaรง yฤฑldฤฑr artan hayat pahalฤฑlฤฑฤฤฑ tรผketicilerin temel ihtiyaรงlara odaklanmasฤฑna neden oldu ve bu da spor ayakkabฤฑ gibi รผrรผnlere olan talebi azalttฤฑ. Nike’ฤฑn yeni CEO’su Elliott Hill, Nike’ฤฑn spora daha az yรถnelik olan รงok fazla yaลam tarzฤฑ spor ayakkabฤฑsฤฑ รงฤฑkardฤฑฤฤฑ bir dรถnemin ardฤฑndan, ลirketi sporcularฤฑn ihtiyaรงlarฤฑna yeniden odaklamak ve mรผลterilerin yeni รผrรผnlere olan hevesini canlandฤฑrmak istediฤini sรถyledi.
ลirket ayrฤฑca kendi fiziksel ve รงevrimiรงi maฤazalarฤฑnฤฑ da yenileyerek daha yรผksek fiyatlฤฑ ayakkabฤฑlar ve diฤer ekipmanlar iรงin bir hedef haline getiriyor. Ve satฤฑล iรงin daha az gรผvenmek istediฤi eski yaลam tarzฤฑ spor ayakkabฤฑlarฤฑnฤฑn รงoฤunu satmayฤฑ planlฤฑyor.
Patel, รถnรผmรผzdeki aylarda bu eski spor ayakkabฤฑlarฤฑn birรงoฤunun tasfiye ve indirim maฤazalarฤฑnda ve baลka yerlerde satฤฑล yoluyla bรผyรผk bir indirimle elden รงฤฑkarฤฑlacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Ancak bu indirimlerin Nike’ฤฑn รผst dรผzey hedefleriyle รงatฤฑลabileceฤini sรถyledi.

Patel โNike’ฤฑn inovasyona daha agresif bir ลekilde eฤilmesi gerektiฤi konusunda hemfikir olsak da, klasikler iรงin yapฤฑlacak รถnemli indirimlerin markaya zarar verebileceฤinden de endiลe ediyoruzโ dedi.
โKlasikleri birkaรง รงeyrek boyunca indirimde gรถren tรผketiciler, diฤer รผrรผnler iรงin tam fiyattan iลlem yapma konusunda iki kez dรผลรผnebilirโ diye ekledi.
BofA analistleri daha iyimserdi. Nike iรงin satฤฑn alma notunu yinelediler ve ลirketin sipariล defterlerinin perakendecilerin iyimserliฤini รงekmeye baลladฤฑฤฤฑnฤฑ ve performans ve inovasyon รงabalarฤฑnฤฑn yeลil filizler vermeye baลladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylediler.
Analistler, โPerakende ortaklarฤฑ satฤฑลlarฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyor ve gelecek รผrรผn hattฤฑna gรผveniyorโ dedi.
Nike, รผรงรผncรผ รงeyrekte, kanal karฤฑลฤฑmฤฑndaki olumsuzluklar, yรผksek toptan satฤฑล indirimleri, Nike Direct’teki indirimler, envanter eskimesi ve รผrรผn maliyetleri nedeniyle brรผt marjฤฑn 300 baz puan azalarak %41,5’e gerilediฤini bildirdi.
Cuma gรผnkรผ hareketler de dahil olmak รผzere, Nike’ฤฑn hisseleri 2025 yฤฑlฤฑnda %10,3 dรผลerken, S&P 500 %4,5 oranฤฑnda dรผลtรผ.







