Norveç, AB gaz ihracatını bu yıl %9 artıracak

Norveç, AB gaz ihracatını bu yıl %9 artıracak

Norveç'in Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz ihracatının 2021'deki seviyeye göre 2022'de yaklaşık 100 TWh (veya %9) artacağı bildirildi.

A+A-

Avrupa Komisyonu ve Norveç tarafından yapılan dünkü ortak açıklamada, üretimin tam kapasiteye yakın olması nedeniyle, Norveç'in Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz ihracatının 2021'deki seviyeye göre 2022'de yaklaşık 100 TWh (veya %9) artacağı bildirildi.

Montel-Foreks'in haberine göre, 27 üyeli bloğun üyesi olmayan Norveç, Avrupa'nın Rusya'dan enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalarına paralel olarak İskandinav ülkesinin bölgeye sağlam gaz akışları sağlamaya devam etmesini sağlamak için daha yakın işbirliği yapmayı kabul etti.

Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans arasında Brüksel'de yapılan görüşmenin ardından yapılan açıklamada, ?AB, Norveç'in Avrupa piyasasına petrol ve gaz getirmek için devam eden araştırma ve yatırımlarını destekliyor? dedi. Toplantı, Almanya'nın Rusya'dan Kuzey Akımı boru hattı üzerindeki akışın keskin bir şekilde azalması nedeniyle gaz krizi seviyesini "uyarı" seviyesine yükseltmesiyle aynı gün gerçekleşti. Timmermans, Rusya'nın AB'ye gaz arzını tamamen kesme riskinin her zamankinden daha gerçek olduğunu söyledi. Kriz, Norveç'in AB için önemli bir gaz tedarikçisi olarak önemini artırdı. Açıklamaya göre, Norveç tarafındaki petrol ve gaz üreticileri, gaz üretimlerini, 2021'deki 1,112 TWh (113 milyar metreküp) seviyesine kıyasla, bu yıl üretimi muhtemelen 100 TWh artıracak bir düzeye yükseltmiş bulunuyor. Ancak, kapasitenin şu anda %100'e yakın bir hızda çalışması ve üretim veya altyapıdaki herhangi bir yeni gelişmenin yıllar alması nedeniyle, ülkenin ihracatı kısa vadede daha fazla artırma olasılığı bulunmuyor. Hollanda TTF hub?ı Temmuz vadeli doğal gaz fiyatları Perşembe günü bir haftanın en yüksek seviyesi olan 138,38 EUR/MWh'e ulaşmıştı. Bu rakam bir yıl önce yaklaşık 30,00 EUR/MWh olan fiyat seviyesinin oldukça üzerinde yer alıyor.