Nvidia artık tüm şirketlerin üzerinde tek başına duruyor. Çarşamba günü, çip üreticisi 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk kez şirket oldu. Gün sonunda biraz gerileyerek 3,97 trilyon dolardan kapansa da, günü tüm zamanların en büyük şirketi olarak tamamladı ve Apple’ın rekorunu geride bıraktı. Nvidia hisseleri bu yıl yüzde 21 arttı.

Nvidia için 4 trilyon dolar son durak olmayabilir
Bu nefes kesici yükselişe rağmen, yapay zekâ devi için daha gidecek yol olabilir.
Bu yükseliş düz bir çizgi şeklinde olmadı. Yolda çok sayıda çift haneli düşüşler yaşandı; sadece bu yıl içinde yüzde 40’lık bir gerileme bile oldu. Piyasa sık sık korku, belirsizlik ve şüpheyle yönlendirildi. Pek çok yatırımcı bu hisseyi korkuyla elden çıkardı.
Geleceğe bakarken, son iki yılda satışları tetikleyen etkenlere ve Nvidia’nın bunların her birini nasıl aştığına bakmak faydalı olabilir.
2024’te Wall Street, Nvidia bir sonraki ürün hattına geçerken satışlarda duraklama olabileceğinden endişeliydi. Teori şuydu: Alıcılar önceki Hopper GPU alışverişlerini sindirecek ve daha yüksek performanslı yeni nesil Blackwell modellerini bekleyecek, bu da yeni GPU üretimi artarken talebi bastıracaktı. Ancak böyle bir talep düşüşü yaşanmadı. Hopper satışları doğrudan Blackwell satışlarına dönüştü.

Amazon AWS ve Microsoft Azure gibi bulut devlerinin yapay zekâ altyapı bütçelerini kısabileceğine dair endişeler de vardı. Fakat tekrar tekrar bunun tam tersi oldu: Büyük teknoloji şirketleri,harcama tahminlerini artırdı ve yapay zekâ talebinin kapasiteyi aştığını vurguladılar.
Broadcom ve diğer rakiplerden gelen artan rekabet de endişe kaynağıydı, oysa özel yapay zekâ çiplerinden gelen tehdit yeni değildi. Amazon Web Services, kendi yapay zekâ çipini 2019’da, Alphabet’in Google’ı ise yapay zekâ hızlandırıcısını 2015’te tanıttı. Her iki teknoloji devi de o zamandan bu yana birkaç versiyon piyasaya sürdü. Ancak şirket, donanım ve yazılımı birleştiren benzersiz yapısı sayesinde hâlâ yapay zekâ çip pazarının büyük kısmını elinde tutuyor. İnanması güç ama teknoloji devi, Broadcom’un yapay zekâ çip işinden kat kat büyük olmasına rağmen son çeyrekte ondan daha hızlı büyüdü.
Gümrük tarifeleri ve Çin’e ihracat kontrolleri gibi hükümet düzenlemeleri de satış dalgalarına neden oldu. Son çeyrekte Nvidia, bu yıl 10 milyar dolardan fazla gelir kaybına yol açan H20 çiplerine yönelik fiili yasağa rağmen satışlarını artırmayı başardı.
Bu sırada, piyasalar Çin’in düşük maliyetli yapay zekâ modelleri (örneğin DeepSeek) nedeniyle tedirgin olurken, OpenAI gibi şirketlerin geliştirdiği daha güçlü muhakeme yeteneğine sahip modeller, yapay zekâ talebinde dikkat çeken bir artış dalgasına yol açtı. Nvidia CEO’su Jensen Huang’a göre muhakeme modelleri, önceki yapay zekâ modellerine göre 100 kat daha fazla bilgi işlem kaynağı tüketiyor. Bu da şirketin çiplerine olan talebin hızla artmaya devam edeceği anlamına geliyor.
Bu endişelerin her biri kısa vadeli dalgalanmalara yol açtı. Her seferinde, Nvidia hissesi yeni zirvelere ulaştı. Bu da bize başarılı yatırımcılığın uzun vadeli düşünmeyi gerektirdiğini gösteriyor. Gürültüyü kesip temel verilere ve gerçeklere odaklanmak sabır ve kararlılık ister.
Nvidia’nın büyüme hikayesi henüz bitmedi
Nvidia hissesi için yükseliş senaryosu hâlâ geçerli. Nvidia, yapay zekâ için en önemli tedarikçi olmaya devam ediyor ve uzun yıllara dayanan yapay zekâ altyapı inşasının merkezinde yer alıyor. Büyüme hikâyesi bitmiş değil.
Nvidia’nın son çeyrek geliri yıllık bazda yüzde 69 artışla 44,1 milyar dolara yükseldi; beklentileri aştı. Şirketin esas olarak yapay zekâ çip talebiyle yönlendirilen veri merkezi işi daha da hızlı büyüyerek yüzde 73 artışla 39,1 milyar dolara ulaştı.
Nvidia güçlü büyüme sunmaya devam ederse, hisse değeri haliyle zamanla artacak.






