Nvidia, 2027 mali yılı ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde gelir ve kâr açıkladı. Şirket, 80 milyar dolarlık yeni hisse geri alım programını duyururken, yapay zeka donanım pazarındaki hakimiyetini sürdürüyor. Buna rağmen hisseler, yatırımcıların yüksek beklentileri ve geçmiş dönem kazanç çağrılarındaki oynaklık nedeniyle piyasa öncesi işlemlerde yüzde 0,5 civarında değer kaybetti.
Ancak yaklaşık 3 yıl önce 2023 başlarında 30 doların altında olan hissenin fiyatı dün 227 doları geçti. Uzmanların fiyat tahminleri 350 dolar civarında yoğunlaşıyor. Bu da mevcut fiyata göre yüzde 50 prim demek.
Çip üreticisi Nvidia, GAAP dışı verilere göre hisse başına 1,87 dolar kâr elde ederken, 81,62 milyar dolarlık gelir kaydederek piyasa tahminlerini geride bıraktı. Analistler, şirket için hisse başına 1,77 dolar kâr ve 79,19 milyar dolar gelir öngörmüştü. Şirket, ikinci çeyrek için ise 91 milyar dolar gelir beklentisi açıkladı ve bu rakam analistlerin 87,36 milyar dolarlık tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.
Bank of America analisti Vivek Arya, açıklanan sonuçları sağlam bir başarı olarak değerlendirerek, 91 milyar dolarlık beklentinin piyasa tahminleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Nvidia hisselerinin son dört kazanç açıklamasının üçünde değer kaybettiğini hatırlatan Arya, hisse fiyat hedefini 350 dolara yükseltti.

Interactive Brokers baş stratejisti Steve Sosnick ise, şirketin beklentileri aşmasına rağmen hisselerde büyük bir yükseliş gözlemlenmemesinin, piyasaların zaten çok fazla iyimserliği fiyatlamasından kaynaklandığını ifade etti.
Yapay zeka ekosisteminde Nvidia stratejisi
Nvidia Üst Yöneticisi Jensen Huang, yapay zeka fabrikalarının inşasının insanlık tarihindeki en büyük altyapı genişlemesi olduğunu ve hızlandığını vurguladı. Şirket, kurumsal raporlama yapısında değişikliğe giderek gelirlerini “Veri Merkezi” ve “Uç Bilişim” olmak üzere iki ana platform altında sınıflandıracağını açıkladı. Bu stratejik değişimle birlikte, şirketin güncel ve gelecekteki büyüme odaklarının daha şeffaf bir şekilde yansıtılması hedefleniyor.

Veri Merkezi birimi, 2027 mali yılı ilk çeyreğinde yıllık yüzde 92 artışla 75,25 milyar dolarlık rekor bir gelir elde etti. Şirket yönetimi, üç aylık nakit temettü miktarını da hisse başına 1 centten 25 cente yükseltme kararı aldı. Morgan Stanley analisti Joseph Moore, bu rakamların ve Vera Rubin rampasının, Nvidia donanımlarının yapay zeka ekonomisindeki liderliğini kanıtladığını kaydetti.
Çin pazarı ve sektörel zorluklar
Nvidia’nın başarı hikayesindeki en belirgin zorluklardan biri, ABD’nin ihracat kısıtlamaları ve Çin’in kendi donanımlarını üretme çabaları nedeniyle bu pazardaki pazar payının neredeyse sıfırlanması oldu. Şirket, geçtiğimiz çeyrekte Çin’e yönelik herhangi bir Data Center Hopper ürünü sevkiyatı gerçekleştirmediğini bildirdi. Aynı çeyrek, bir önceki yıl 4,6 milyar dolarlık sevkiyata sahne olmuştu.

Nvidia, ikinci çeyrek gelir projeksiyonunda da Çin’den kaynaklanan veri merkezi işlem geliri öngörmüyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Nvidia üst yöneticisi Huang’ın geçtiğimiz hafta Çin’e gerçekleştirdiği ziyaret, çip satışlarına yönelik olumlu bir gelişme umudunu doğursa da somut bir sonuç çıkmadı. Sektör analistleri, yüksek değerleme ve endeks ağırlığı gibi faktörlerin, şirketin gelecekteki performansında belirli riskler oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.







