Nvidia Huawei ile rekabet edebilmek için Çin'de fiyatlarını indirdi

Nvidia Huawei ile rekabet edebilmek için Çin'de fiyatlarını indirdi

Hisseleri rekor üstüne rekor kıran Nvidia, Çin'de Huawei ile mücadele edebilmek için fiyatlarını aşağı çekti.

A+A-

Nvidia'nın Çin pazarı için geliştirdiği en gelişmiş yapay zeka çipi, arz bolluğunun Çinli teknoloji devi Huawei'nin rakip çipinin altında fiyatlandırılmasına neden olmasıyla zayıf bir başlangıç yaptı.

Fiyatlardaki düşüş, ABD'nin yapay zeka çipi ihracatına yönelik yaptırımları ve artan rekabet nedeniyle Nvidia'nın Çin işinin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor ve 2024 mali yılı gelirine %17 oranında katkıda bulunan bir pazardaki geleceğine gölge düşürüyor.

Çin'de artan rekabet baskısı, Çarşamba günkü yüksek gelir tahmininin ardından hisseleri çarpıcı bir ralli yapan ABD'li yarı iletken tasarımcısının yatırımcıları için de ihtiyatlı bir not ekliyor.

Yapay zeka (AI) çipleri pazarına hakim olan Nvidia, ABD yaptırımlarının en gelişmiş yarı iletkenlerini ihraç etmesini engellemesinin ardından geçen yılın sonlarında Çin için özel olarak tasarlanmış üç çip tanıttı.

Bu çipler arasında H20, Çin'de satılan en güçlü Nvidia ürünü olduğu için en yakından izlenen çip, ancak üç tedarik zinciri kaynağı Reuters'e piyasada bol miktarda çip arzı olduğunu ve bunun da zayıf talebe işaret ettiğini söyledi.
Reuters'e konuşan üç kaynaktan ikisi konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemezken, H20 çiplerinin bazı durumlarda Çinli bir şirketin en güçlü yapay zeka çipi olan Huawei Ascend 910B'ye göre %10'dan fazla indirimle satıldığını söyledi.

Analistler, Nvidia'nın kaybetmeyi göze alamayacağı bir pazarda pay kapmak için çok çabaladığını, ancak görünümün giderek belirsizleştiğini söyledi.

Çinli pazar araştırma firması CCID Consulting tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin'in yapay zeka sektöründeki küresel payının 2035 yılında %30'u aşacağı tahmin ediliyor.

IG'de piyasa analisti olan Hebe Chen, "Nvidia ince bir çizgide yürüyor ve Çin pazarını korumak ile ABD'deki gerilimleri yönetmek arasında bir denge kurmaya çalışıyor" dedi ve ekledi: "Nvidia uzun vadede kesinlikle en kötüsüne hazırlanıyor."

Çarşamba günü Nvidia'nın ilk çeyrek kazançları sırasında üst düzey yöneticiler, şirketin Çin'deki işlerinin yaptırımlar nedeniyle geçmişe göre "önemli ölçüde" daha düşük olduğu konusunda uyardı.

CFO Colette Kress, "Çin'deki veri merkezi gelirimiz, Ekim ayında yeni ihracat kontrol kısıtlamalarının uygulanmasından önceki seviyeye göre önemli ölçüde azaldı" dedi ve şöyle devam etti: "Çin'deki pazarın ileriye dönük olarak çok rekabetçi kalmasını bekliyoruz."

Analistler, H20'nin performansının Çin'deki işleri için önemli bir faktör olacağını, uzun vadeli beklentilerin ise yerli teknoloji devi Huawei ile nasıl rekabet edeceğine bağlı olacağını söyledi.

Huawei Nvidia'ya ancak geçen yıl meydan okumaya başladı ve kaynaklar Guangdong merkezli şirketin bu yıl Ascend 910B çipinin sevkiyatını önemli ölçüde artıracağını ve kaynakların bazı önemli ölçümlerde H20'den daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

Reuters'in kapsamlı olmayan ve pazar talebinin tam kapsamını yansıtmayabilecek mevcut devlet tedarik verilerini kontrol etmesine göre, geçtiğimiz altı ay içinde sadece beş devlet veya devlete bağlı alıcı H20 çipleri satın almakla ilgilendiğini ifade ederken, aynı dönemde Huawei'nin 910B'si için bir düzineden fazla alıcı ilgi gösterdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler