Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ve OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลan OPEC+ grubu, aฤustos-aralฤฑk dรถnemi iรงin daha รถnce belirlenen gรผnlรผk petrol รผretim kesintilerinin kademeli olarak her ay 400 bin varil hafifletilmesi planฤฑna devam etme kararฤฑ aldฤฑ.
Suudi Arabistan liderliฤindeki 13 รผyeli OPEC ile Rusya รถnderliฤindeki OPEC dฤฑลฤฑ petrol รผreticisi 10 รผlkenin enerji ve petrol bakanlarฤฑnฤฑn piyasa koลullarฤฑnฤฑ deฤerlendirmek ve รผretim kesintisi miktarฤฑnฤฑ gรถrรผลmek รผzere bir araya geldiฤi 21. Bakanlar Toplantฤฑsฤฑ video konferans yรถntemiyle yapฤฑldฤฑ.
OPEC’ten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, grubun mevcut petrol piyasasฤฑ temelleri ve gรถrรผnรผmรผne iliลkin vardฤฑฤฤฑ fikir birliฤi doฤrultusunda, 19. Bakanlar Toplantฤฑsฤฑ’nda belirlenen รผretim dรผzenlemesi planฤฑna devam edilerek kasฤฑm ayฤฑ iรงin gรผnlรผk 400 bin varil รผretim artฤฑลฤฑna gidileceฤi ifade edildi.
Toplantฤฑ sonrasฤฑnda Brent tรผrรผ ham petrolรผn varil fiyatฤฑ, dรผnkรผ kapanฤฑลa gรถre yรผzde 3,40 artฤฑลla 81,98 dolara kadar yรผkseldi. Batฤฑ Teksas tรผrรผ (WTI) ham petrolรผn varil fiyatฤฑ da yรผzde 3,26 yรผkseliลle 78,36 dolarฤฑ gรถrdรผ. Bรถylece, Brent petrol son 3 yฤฑlฤฑn, WTI ise son 7 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyelerini gรถrdรผ.
Grubun bir sonraki toplantฤฑsฤฑ 4 Kasฤฑm’da yapฤฑlacak.
Grup, 18 Temmuz’daki 19. Bakanlar Toplantฤฑsฤฑ’nda aฤustos-aralฤฑk dรถneminde petrol รผretimini her ay iรงin gรผnlรผk 400 bin varil artฤฑrma kararฤฑ almฤฑล, 1 Eylรผl’deki 20. Bakanlar Toplantฤฑsฤฑ’nda ise bu plana devam etme konusunda anlaลmฤฑลtฤฑ.







