PC satış hacminin 2023'te daralması bekleniyor

PC satış hacminin 2023'te daralması bekleniyor

Araştırma şirketi IDC, PC sevkiyatlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %4,2 azalmasını bekliyor

A+A-

Analist şirketi IDC, soğuyan pazar nedeniyle küresel PC sevkiyatlarının bu yıl %4,2 oranında düşmesini beklediğini açıkladı. Ancak 2024 ve 2025 yıllarında "genişleyen iş yükü gereksinimlerinin" toparlanmaya yol açmasıyla işlerin düzelmeye başlayacağını söyledi. 2022 yılını değerlendiren IDC, yılın güçlü başladığını ancak dördüncü çeyrekte birim sevkiyatların bir önceki yıla göre %22,2 düştüğünü söyledi.

Dünya Çapında İstemci Cihazları Takipçisi Araştırma Müdürü Jay Chou tahminlerle ilgili olarak şunları söyledi:

"2021'in ikinci çeyreğinden 2022'nin ikinci çeyreğine kadar sevkiyatların iki milyon adedi aştığı art arda dört çeyrek geçirdik. Bu, tarihsel normların çok üzerindeydi ve sıkılaştırılmış bütçeler ve devam eden enflasyon karşısında sürdürülemez olduğunu kanıtladı. İki yıllık güçlü alımların ardından, kurumsal BT'nin uç nokta cihazlarından uzaklaşmasını ve 2023 hacminin %4,2 oranında daralmasını bekliyoruz. Bu, daha hafif bir daralma bekleyen önceki tahminimize göre küçük bir değişiklik. Ancak, kısa vadeli zorlukların ötesinde, yeni model lansmanları, Windows 11 geçişi ve diğer etkenlerin 2024'ten itibaren büyümeye yol açacağına inanıyoruz."

IDC'ye göre, küresel PC sevkiyatları söz konusu olduğunda en büyük OEM'ler Dell, HP, Lenovo, ASUS ve NEC'tir. Bunlardan Dell (+%6,4), HP (+%1,2) ve ASUS'un (+%24,3) sevkiyatları 2022'de 2021'e kıyasla artış gösterdi. Öte yandan, Lenovo (-%3,2) ve NEC (-%22,7) 2022'de sevkiyatlarının azaldığını gördü.

Enflasyonun hala kontrol altında olmadığı göz önüne alındığında, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları muhtemelen faiz oranlarını artırmaya devam edecek ve bu da bireylerin harcanabilir gelirini azaltacaktır. Kuruluşlar da krediye erişimin daha pahalı olması nedeniyle harcamalarını dizginleme baskısı altında kalacaktır. IDC'nin 2024'te toparlanma öngörüsü, o zamana kadar enflasyon kontrol altına alınmazsa geçersiz kalabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler