Petrol fiyatları gerileyecek

Petrol fiyatları gerileyecek

Ziraat Yatırım günlük bülteninde petrol fiyatlarının yeniden düşüş trendine gireceği öngörüsünde bulundu

A+A-

Ziraat Yatırım günlük bülteninde petrol fiyatlarının yeniden düşüş trendine gireceği öngörüsünde bulundu.

Ziraat Yatırım'ın güne başlangıç raporunda "Mevsim dinamiklerine güvenmek" başlığı ile şu bilgilere yer verildi:

FED'in San Francisco Şubesi'nin önceki gün yayımladığı çalışma ABD'deki büyümeyi açıklanan %0,2 oranından %1,8 gibi görece daha güçlü bir seviyeye düzeltmekte.

San Francisco FED'in argümanları mevsimsel etkiler üzerine kurulu. Aynı zamanda sık sık tekrarladığımız Los Angeles Limanı'ndaki grevler ve kaya-gazı yatırımlarındaki gerileme de ilk çeyrekteki zayıf büyümenin nedenleri arasında düşünülebilir ve istatistiksel etkisi göz önüne alınabilir. ABD'nin büyümesini normal mevsim koşulları geçiren ve kaya-gazı yatırımları bulunmayan İngiltere ile karşılaştırırsak San Francisco FED'in istatistiksel düzeltmesi akla yatmakta.

Bir başka örnek de ABD'deki akaryakıt fiyatları. Bu sene halen tüketiciler ABD'de kenarda durmayı tercih ediyorlar. Nisan ayında perakende satışlar istenildiği kadar güçlü toparlanmadı. Tahminen uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatları tüketici davranışını etkilemiş olabilir. Ek olarak tüketiciler tasarruf etmeyi de tercih ediyorlar. Buna karşın akaryakıt fiyatlarının mevsimsel seyrini göz önünde bulundurmak gerekir. Zira grafikte akaryakıt fiyatlarındaki artışın petrol fiyatları kadar mevsimsel dinamiklerle de ilgili olduğu görülmekte.

Biz, petrol fiyatlarının yeniden gerileme eğilimine gireceği görüşündeyiz. Tahminen 5 Haziran OPEC toplantısında yeniden "arz kesintisi yok" kararı çıkarsa fiyatların gerilemesi için bir neden olabilir. İlaveten, yılın ikinci yarısında mevsimsel açıdan gerilemesi beklenen akaryakıt fiyatları ABD'li tüketicilerin yeniden oyuna dahil olmasını sağlayacaktır.

Türkiye'de ise gıda fiyatları son derece belirgin mevsimsel dinamiğe sahipler. Mayıs ayında taze tarla mahsulü pazara gelene kadar fiyatlar artmakta. Ardından yaz aylarında fiyatlar sene başındaki değerine geri çekilmekteler. Yıl sonunda ise sonbahar ve kış başlangıcında tekrar artışa geçerek yıl içi zirveye ulaşmaktalar. Şu ana kadar bu sene gıda fiyatlarının şimdiden yıl sonu zirvesine ulaştıkları görülüyor. Yaz aylarında gıda enflasyonu nedeniyle TÜFE enflasyonunda keskin ve ani bir düzeltme beklememiz yeni değil. Mevsimsel etkiler de beklentimizle örtüşmekte. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.