Petrol fiyatları Orta Doğu'daki krizin büyümesiyle yükselişte

Petrol fiyatları Orta Doğu'daki krizin büyümesiyle yükselişte

Orta Doğu'da gerilimin bir türlü düşmemesi petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesine yol açıyor.

A+A-

Küresel gösterge Brent, Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine yaklaşarak 91 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 87 dolar civarındaydı. İsrail, Pazartesi günü Suriye'deki İran diplomatik yerleşkesine düzenlenen saldırının ardından Tahran'ın olası misilleme hazırlıklarını artırdı ve bu da daha geniş bir bölgesel çatışma korkusunu artırdı.

Orta Doğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimlerin yanı sıra OPEC+'nın arz kısıtlamaları ve sağlıklı talep nedeniyle ham petrol bu yıl yüzde 18 arttı. İsrail ile Hamas arasındaki çatışma, Husilerin Kızıldeniz'de gemi taşımacılığına yönelik saldırılarına yol açarak nakliye maliyetlerini artırdı, ancak şu ana kadar dünya petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturan bir bölgede daha geniş bir savaşa dönüşmedi.

Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını öngören İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. İsrail ekonomi bakanı, Hamas konusunda arabuluculuk yapması konusunda Katar'a güvenmediğini söyledi.

Singapur'daki Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Gazze savaşından kaynaklanan Orta Doğu gerilimleri muhtemelen ayların en yüksek seviyesinde. Ham petrol Ortadoğu'daki yangın korkusunun primini yansıtıyor" dedi.

Bu haftanın başında OPEC+ yılın ilk yarısında arz kesintilerine devam etmeyi tercih ederek küresel piyasaları sıkı tuttu ve fiyatların yükseleceği ihtimalini destekledi. Suudi Arabistan liderliğindeki kilit üyelerden oluşan bir panel, çevrimiçi inceleme toplantısında herhangi bir politika değişikliği önerisinde bulunmadı. Bu, günde yaklaşık 2 milyon varillik üretim kısıtlamasının devam edeceği anlamına geliyor.

Etiketler : , ,
THYAO hiseleri için hedef fiyat ve tavsiyeler değişti

THYAO hiseleri için hedef fiyat ve tavsiyeler değişti

Üç aracı kurumun Türk Havayolları THYAO hisse değerlendirmeleri açıklandı

Altı aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

Altı aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

Altı aracı kurum Çimsa hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladıKaynak: Beş aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

9 aracı kurum Tüpraş - TUPRS için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

9 aracı kurum Tüpraş - TUPRS için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Dokuz aracı kurum yayınladıkları raporlarında Tüpraş (TUPRS) için hedef fiyatlarını revize ederken, tavsiyelerini de paylaştı.

İlgili Haberler