Petrol fiyatları OPEC+'ın arz kesintisini sürdürme kararı almasıyla yükselişte

Petrol fiyatları OPEC+'ın arz kesintisini sürdürme kararı almasıyla yükselişte

OPEC+ ülkelerinin petrolde arz kesintisini Haziran'a kadar sürdürme kararı alması sonrası petrol fiyatları son beş ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

A+A-

Brent ham petrolü önceki iki seansta yüzde 2'den fazla yükseldikten sonra varil başına 90 dolara yaklaşırken, ABD ham petrolü 86 dolara yakındı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri Çarşamba günkü toplantıda herhangi bir politika değişikliği tavsiyesinde bulunmadı; bu, küresel piyasaların önümüzdeki birkaç ay boyunca sıkı kalmasına yardımcı olacak.

Ancak OPEC+ kota seviyelerine uyum hâlâ bir sorun. Irak, Mart ayında kararlaştırılan hedefin üzerinde petrol pompaladı, ancak bunu telafi etmek için akışları dizginleme sözü verdi. Rusya'nın ham petrol ihracatı da son zamanlarda arttı.

ANZ Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki iki veya üç ay boyunca OPEC üretiminin daha da düşmesini bekliyorum" dedi. Üyeler, OPEC+ toplantısından grubun daha önce üzerinde mutabakata varılan kesintilere atıfta bulunarak "bu kotalara daha sıkı bağlı kalma konusunda konuşarak" çıktılar.

Küresel ham petrol endeksi bu yıl arzın daralması, nakliyedeki aksamalar ve Ukrayna'nın Rus rafinerilerine yönelik saldırıları nedeniyle yaklaşık yüzde 16 arttı. Asya'da talebin canlandığına dair işaretler var; Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının daha düşük enflasyonun daha net işaretlerini beklemesine rağmen ABD'de bu yıl faiz indiriminin hala muhtemel olduğunu söyledi.

ABD'nin ülke çapındaki ham petrol stokları geçen hafta 3,21 milyon varil arttı. Bu, bir endüstri grubunun stoklardaki düşüşe ilişkin tahminiyle çelişiyordu. Ancak benzin stokları Mart ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek vadeli işlemlerde ve Amerikalı sürücüler için daha yüksek fiyatlara yol açtı.

Etiketler : , , ,
Altı aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

Altı aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

Altı aracı kurum Çimsa hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladıKaynak: Beş aracı kurumdan CIMSA hisse tavsiyesi

9 aracı kurum Tüpraş - TUPRS için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

9 aracı kurum Tüpraş - TUPRS için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Dokuz aracı kurum yayınladıkları raporlarında Tüpraş (TUPRS) için hedef fiyatlarını revize ederken, tavsiyelerini de paylaştı.

Beş aracı kurum Petkim - PETKM için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Beş aracı kurum Petkim - PETKM için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Beş aracı kurum yayınladıkları raporlarında Petkim (PETKM) için hedef fiyatlarını revize ederken, tavsiyelerini de paylaştı.

İlgili Haberler