Petrol yönünü yukarı çevirdi

Petrol yönünü yukarı çevirdi

Petrol hafta başında yaşadığı iki günlük gerileme sonrası Amerikan Petrol Enstitüsü’nün ABD ham petrol ve benzin stoklarında düşüşe işaret etmesiyle yükselişe geçti.

A+A-

Petrol iki günlük düşüşün ardından ABD'de ham petrol ve benzin stoklarındaki gerilemeyle yükseldi.

Bloomberg'in haberine göre New York vadelileri geçtiğimiz iki seansta toplam yüzde 3,2’lik düşüş gösterdikten sonra yüzde 1,48 yükselerek 89 dolar civarından işlem görüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü yayımladığı raporda Cushing Indiana’daki depolarda yeni bir düşüş bildirirken ülke genelinde stoklarda 2 milyon varile yakın bir düşüşe işaret etti. Resmi rakamlar gün içinde Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından yayımlanacak.

Petrol fiyatları bu hafta yatay bir seyir izlese de öncesinde 7 haftalık bir yükseliş serisi yakalayarak 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bu yükselişin temel nedenlerinden biri beklenenden güçlü gelen talep ve yaşanan üretim sıkıntıları olurken Rusya-Ukrayna krizinin başı çektiği jeopolitik krizler de fiyatlara risk primi eklenmesine neden oldu.

 

Ham petrol fiyatları gözünü 100 dolara çevirmişken yıllık üretim hedeflerine ulaşmak için satın alımlarını artıran Hindistan petrol rafinerileri de fiyatlarda ilave bir artış yaşanmasına neden olabilir. Ne var ki enerji fiyatlarındaki bu artış ekonomik büyümelerini desteklerken enflasyonu dizginlemeye çalışan tüketici ülkeler ve merkez bankaları için önemli bir sorun haline dönüşmeye başladı.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Jared Bernstein CNN’e verdiği röportajda benzin fiyatlarını düşürmek için rezervlerden piyasaya daha fazla rezerv sürme fikriyle ilgili “gerekli görüldüğü takdirde masaya konabilecek bir seçenek” ifadesini kullandı. Bununla birlikte daha önce denenmesine rağmen bu taktik motor yakıt fiyatlarının son yedi yılın zirvesine ulaşmasına engel olamadı.

“Piyasa beklentisi hala çoğunlukla yukarı yönlü olsa da fiyatlarda aşağı yönlü baskıya neden olabilecek birkaç gelişme mevcut” diyen ING Groep NV Emtia Stratejileri Direktörü Warren Patterson, “Rusya-Ukrayna geriliminin sakinleşmesi ya da İran nükleer gelişmelerinde yaşanacak ilerlemeler fiyatlarda bir zayıflama yaşanmasına neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,3 artarak 89,66 dolara yükseldi.

Nisan vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,4 yükselerek 91,14 dolara yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler