Fed yetkilileri para politikasฤฑnฤฑ ne kadar hฤฑzlฤฑ gevลeteceklerini tartฤฑลฤฑrken, รถnรผmรผzdeki hafta faiz oranlarฤฑnฤฑ beklenenden daha bรผyรผk bir yarฤฑm puan dรผลรผrme ya da รงeyrek puanlฤฑk bir hamleyle devam etme konusunda yakฤฑn bir kararla karลฤฑ karลฤฑya.
ฤฐndirimin boyutuna iliลkin sorular, vadeli iลlem piyasalarฤฑnฤฑn Fed’in รarลamba gรผnรผ sona erecek รถnemli toplantฤฑsฤฑnda daha sฤฑnฤฑrlฤฑ bir รงeyrek puanlฤฑk indirimi giderek daha fazla fiyatlamasฤฑyla ortaya รงฤฑkฤฑyor. รnรผmรผzdeki hafta yapฤฑlacak herhangi bir indirim, merkez bankasฤฑnฤฑn dรถrt yฤฑldan uzun bir sรผredir yapacaฤฤฑ ilk indirim olacak ve faiz oranlarฤฑnฤฑ geรงtiฤimiz Temmuz ayฤฑndan bu yana 23 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 arasฤฑnda tuttuktan sonra, Kasฤฑm ayฤฑndaki baลkanlฤฑk seรงimlerinden yedi hafta รถnce gerรงekleลecek.
รst dรผzey Fed yetkilileri, enflasyonun hafiflediฤine dair iลaretler ve borรงlanma maliyetlerinin gereฤinden fazla yรผksek tutulmasฤฑnฤฑn ekonomiye zarar vermesini รถnlemeye odaklandฤฑklarฤฑ iรงin bir dizi faiz indirimine destek verdi.
Eylรผl ayฤฑnda yapฤฑlacak yarฤฑm puanlฤฑk bir faiz indirimi, Fed’in borรงlanma maliyetlerini daha hฤฑzlฤฑ bir ลekilde normal seviyelere getirmesini, ekonomi รผzerindeki kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ kaldฤฑrmasฤฑnฤฑ ve iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑ daha fazla zayฤฑflฤฑktan korumasฤฑnฤฑ saฤlayacak.
Evercore ISI baลkan yardฤฑmcฤฑsฤฑ Krishna Guha, gelecek hafta yapฤฑlacak yarฤฑm puanlฤฑk bir hamlenin โyumuลak iniล ile daha az risk alacaฤฤฑnฤฑโ sรถyledi.
Fed’in eski baลkan yardฤฑmcฤฑsฤฑ Donald Kohn, merkez bankasฤฑnฤฑn gelecek hafta yavaล hareket etmeyi tercih etse bile, enflasyonun 2022’de beklenenden daha tehlikeli olduฤu ortaya รงฤฑktฤฑฤฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ gibi, politikayฤฑ hฤฑzlฤฑ bir ลekilde ayarlayabileceฤini sรถyledi. Kohn, โรok uzun sรผre bekledilerse, kesinti hฤฑzlarฤฑ ve gelecekteki kesintilerin sinyalini verme biรงimleriyle telafi etme fฤฑrsatlarฤฑ varโ dedi. Politika yapฤฑcฤฑlar ABD’nin ekonomik gรถrรผnรผmรผ konusunda alarm vermedi ancak artan aลaฤฤฑ yรถnlรผ riskler konusunda uyarฤฑda bulundu.
Tutanaklara gรถre, son toplantฤฑda faiz oranlarฤฑnฤฑn dรผลรผrรผlmesinin โmakulโ olduฤunu dรผลรผnenler oldu. O zamandan bu yana istihdam ve enflasyon verileri faiz indirimlerini daha fazla destekler hale geldi. Fed Baลkanฤฑ Jeremy Powell geรงen ay merkez bankasฤฑnฤฑn โfiyat istikrarฤฑna doฤru daha fazla ilerleme kaydederken gรผรงlรผ bir iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑ desteklemek iรงin ellerinden gelen her ลeyi yapacaฤฤฑnฤฑโ sรถyledi.
Fed Yรถneticisi Christopher Waller geรงtiฤimiz Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada โindirimlerin boyutu ve hฤฑzฤฑ konusunda aรงฤฑk fikirliโ olduฤunu ve โverilerin ihtiyaรง olduฤunu gรถstermesi halindeโ daha bรผyรผk bir indirimi destekleyeceฤini sรถyledi. Ancak herhangi bir hamlenin โdikkatli bir ลekilde yapฤฑlmasฤฑnฤฑโ beklediฤini sรถyledi.
New York Fed Baลkanฤฑ John Williams da geรงtiฤimiz Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada bu ayki indirimin boyutu konusunda kararsฤฑz olduฤunu ancak merkez bankasฤฑnฤฑn enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaลmak iรงin โiyi bir konumdaโ olduฤunu sรถyledi. Williams gazetecilere yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada ilk indirimin bรผyรผklรผฤรผ konusunda โBir araya gelip her ลeyi analiz edeceฤiz ve bunu tartฤฑลacaฤฤฑzโ dedi. Ancak Fed’in bu ay yapacaฤฤฑ yarฤฑm puanlฤฑk daha agresif bir indirim, riskleri de beraberinde getirecek.
En son aรงฤฑklanan istihdam raporu aylฤฑk bรผyรผmenin yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ ancak iลsizlik oranฤฑnฤฑn dรผลtรผฤรผnรผ ve รผcretlerin arttฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterd,. Bu hafta aรงฤฑklanan enflasyon verileri, tรผketici fiyat endeksinin deฤiลken gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑ dฤฑลarฤฑda bฤฑrakan โรงekirdekโ รถlรงรผsรผnรผn gรผรงlenmesine raฤmen fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑn hafiflediฤini gรถsterdi.
Yarฤฑm puanlฤฑk bir hareket, merkez bankasฤฑnฤฑn ekonomik gรถrรผnรผm konusunda endiลelerinin arttฤฑฤฤฑ bir durumu da tetikleyebilir. Ayrฤฑca finansal piyasalarฤฑn, Fed’in planladฤฑฤฤฑ gevลeme hฤฑzฤฑnฤฑn รถtesinde, faiz oranlarฤฑnda daha dramatik bir dรผลรผลรผ fiyatlamasฤฑna neden olabilir.







