Piyasalar yeni kabineyi bekliyor

Piyasalar yeni kabineyi bekliyor

Pazartesi günü açıklanması beklenen yeni kabinenin nasıl şekilleneceği konusu gündemi meşgul ediyor.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yeni kabinede kalıp kalmayacağı merak konusu.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat Bloomberg HT'ye dün piyasalardaki olumlu havada OHAL'in kalkacak olması ve yeni kabinede mevcut isimlerle devam edileceği beklentisinin etkili olduğunu söyledi.

Murat, Şimşek ve Ağbal'ın kabineden kalmasının piyasaları memnun edeceğini belirtti. Murat konuya dair "Türkiye ekonomisinin sorunları ortada. Enflasyon, cari açık, işsizlik. Kısa vadede adımlar atılmalı. ABD'den Nobelli iktisatçı bile getirseniz sistemi tanıması bir yıl alır. Onun için sistemi bilen ve ekonomik sorunları bilen insanların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Piyasayı bu isimler mutlu eder" diye konuştu. 

Murat spekülatif, agresif konuşan farklı isimler olursa piyasanın ters tepki vereceğini kaydetti.

"İSİM DEĞİL, TEK SESLİLİK ÖNEMLİ" 

Finansal Danışman Recep Atakan isimlerin değil, ekonomide tek seslilik olmasının daha önemli olduğuna vurgu yaptı. Atakan "Şu anki durumda çok fazla kişiden demeç alıyoruz, bir kere tek sese ihtiyaç var. Yeni kabine programında Ekonomi'de Bakanlık sayısını 6'dan 3'e indirme, ama tepede politika öneren ofis gibi yapılanma var. Bakanlığın 6'dan 3'e inmesi doğru, ama burada bir risk var; bu ofis mi, yoksa bakanlık mı dominant olacak. Tek seslilik, Merkez Bankası'nın bağımsız olması ve piyasayla barışık olmak önemli." değerlendirmesini yaptı. 

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç ise "umuyorum ki piyasanın da seveceği, teknik donanımı yüksek bir ekip gelir ve piyasada ilk tepki olarak 'bu iş olur' algısı olur, eğer bu olmazsa bizi bir miktar daha sıkıntılı süreç bekliyor." diye konuştu. 

Altınsaç yeni ekibin ilk olarak enflasyona odaklanması gerektiğini kaydetti. 

ERDOĞAN VE ZEYBEKCİ'DEN AÇIKLAMA 

Hükümet cephesinden de konuya dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan bugükü değerlendirmesinde partili olmayan bakanlar ile bir kabine oluşturacaklarını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş "Kanaatime göre bir veya iki cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bu, Cumhurbaşkanının takdirinde. (Kabinede) Dışarıdan bakanlar muhtemelen ağırlıklı olacak." dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise önceki gün yeni kabinede olup olmayacağı sorusuna "Bu konudaki karar Cumhurbaşkanımızındır. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki takdir yetkisini, bu konudaki karar alma sorumluluğunda milletimiz tek başına Cumhurbaşkanımıza vermiştir. Pazartesi akşamı hep beraber göreceğiz" yanıtını vermişti. 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.