Pound sarsıldı ama yıkılmadı

Pound sarsıldı ama yıkılmadı

A1 Capital, BOE'nin açıkladığı enflasyon raporunu değerlendirdi

A+A-

A1 Capital, BOE'nin açıkladığı enflasyon raporunu değerlendirdi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

 

BoE çeyreklik enflasyon raporu açıklandı ve gelen revizelerden BoE'nin temkinli olduğunu görüyoruz. Büyüme tahminlerine aşağı revizeler gelirken 2015 dördüncü çeyrek maaş tahminine aşağı revize, iki yıllık işsizlik oranı tahminine ise yukarı revize dikkat çekiyor. Carney konuşması ve rapordan önemli konularla ilgili öne çıkan yorumlar şöyle;

Büyüme:

Birinci çeyrek büyüme tahminin %0.3'den %0.5'e revize edilmesi bekleniyor. İkinci çeyrek büyüme tahmini %0.7. 2015 büyüme beklentisi %2.9'dan %2.5'e, 2016 beklentisi %2.9'dan %2.6'ya, 2017 tahmini ise %2.7'den %2.4'e revize edildi. Aşağı revizelerin nedenleri yükselen faizler, güçlü pound, konut inşaatında gerileme ve zayıflayan üretkenlik...

Enflasyon:

İki yıl içinde %2 hedefine yükselmesi beklenen enflasyonun ikinci çeyrekte %0 seviyelerini göreceğine ve önümüzdeki bir kaç ayda negatif bölgeye geçebileceğine dikkat çekiliyor. Ayrıca önümüzdeki üç yıllık periyotta enflasyon üzerinde aşağı yönlü riskler olduğunu düşünüyor BoE. Diğer yandan da enflasyonda yaşanan geçici gerilemelerin deflasyonla karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Faiz:

Faizlerde bir sonraki hareketin yukarı yönlü olma ihtimali olmama ihtimalinden daha yüksek fakat artışlar önceki dönemlere göre kademeli olacak. Ayrıca Şubat ayındaki tahminler faiz artışının 2016 üçüncü çeyrekte geleceğine dayandırılmışken bu raporda 2016 ikinci çeyrekte faiz artışı senaryosuna dayandırıldığını görüyoruz. Yani bir anlamda ilk faiz artış tahminin daha yakına çekti BoE.

İstihdam:

2015 dördüncü çeyrek maaş artışı tahmini %3.5'den %2.5'e indirildi. 2016 ve 2015 dördüncü çeyrek tahminleri %4.0. Önümüzdeki iki yıllık periyot için işsizlik oranı beklentisi %4.8'den %5.0'e revize edildi.

Pound:

Güçlü pound gelecek faiz beklentileri ile ilgili ve ithalat fiyatlarını düşürmeye devam ediyor.

Sabah gelen istihdam raporu sonrası 1.5750'leri test eden GBPUSD'yi Carney frenledi. 1.45'lerden başlayan beş haftalık hızlı yolculuk sonrası GBPUSD bir süre dinlenmeye çekilebilir fakat 1.55 - 1.5480 üzerinde kaldığı sürece iyimser olmaya devam edeceğiz. Öğleden sonra ABD'den gelecek olan perakende satışlar günün geri kalanında pariteye hareket getirebilir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.