Putin, ABD'de kimi başkan olarak görmek istediğini açıkladı

Putin, ABD'de kimi başkan olarak görmek istediğini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çok tartışılacak, arkasında çok şey aranacak bir açıklamaya imza attı

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü yayınlanan bir röportajda 2024 ABD seçimleri için Donald Trump yerine Joe Biden'ı tercih ettiğini söyledi.

Putin, Pavel Zarubin ile yaptığı röportajda Rus habercinin Biden ve Trump arasında kimin "bizim için daha iyi" olacağı şeklindeki bir soruya tereddüt etmeden "Biden" yanıtını verdi. Biden'ı "daha deneyimli, öngörülebilir bir kişi" ve "eski ekolden bir siyasetçi" olarak tanımladı. Putin, "Ancak Amerikan halkının güven duyduğu herhangi bir ABD başkanıyla çalışacağız," diye ekledi.

Bu yorumlar, 2024 ABD seçimleri için aday olması beklenen Biden ve Trump'a dair Putin'in ilk açıklaması. Analistlere göre, Rusya ve ABD arasındaki gergin ilişkiler göz önüne alındığında, Putin'in sözlerinin gerçek bir destekten ziyade ortalığı karıştırmak ve belirsizliği artırmak için bir hamle olarak yorumlanması muhtemel.

Putin, röportajda Biden'ın yaşına ve bazı gaflarına atıfta bulunarak onun göreve uygunluğu hakkında şüpheleri ironik bir dile gündeme getirdi. Örneğin Biden'ın helikopterden inerken kafasını çarptığı meşhur bir olaya atıfta bulunarak, "Hangimiz kafasını bir yerlere çarpmadık ki?" dedi.

Putin, Biden'ın NATO'yu desteklemek, yaptırımlar uygulamak ve Kiev'e yardım etmek gibi adımlarla Trump'tan daha sert bir tutum sergilediğini de kaydetti.

Trump ise Rusya'ya karşı daha hoşgörülü bir tavır takınmış ve Putin'e övgü dolu sözler sarf etmişti.

Putin, 1999'dan beri Rus siyasetinde dominant bir figür ve küresel sahnede etkisini korumaya devam ediyor. 2020 yılında ABD Senatosu istihbarat komitesinin hazırladığı bir raporda Rusya'nın 2016 ABD başkanlık seçimlerini Trump'ın lehine çevirmeye çalıştığı sonucuna varılmıştı. Bu durum, iki ülke arasındaki karmaşık dinamikleri ve seçimlere yabancı müdahale endişelerini gündeme getirmiş ve çok tartışılmıştı.

 

İlgili Haberler