Putin, Rossiya-24 devlet televizyon kanalฤฑna verdiฤi rรถportajda, รin ile iliลkiler konusundaki sorularฤฑ cevaplandฤฑrdฤฑ.
Rusya ile รin arasฤฑndaki iลbirliฤinin Batฤฑ iรงin tehdit oluลturmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan Putin, โรin ile herhangi bir askeri ittifak oluลturmuyoruz. Evet, askeri ve teknik iลbirliฤimiz var. Bunu saklamฤฑyoruz ama bu ลeffaf, gizli bir ลey yok.โ ifadelerini kullandฤฑ.
Moskovaโnฤฑn Pekin ile askeri iลbirliฤini geliลtirmesinin yanฤฑ sฤฑra ortak askeri tatbikat yaptฤฑฤฤฑnฤฑ da hatฤฑrlatan Putin, โBu arada sadece รin ile deฤil, baลka รผlkelerle de bunu yapฤฑyoruz. Donbas, Zaporijya ve Hersonโdaki olaylara raฤmen hala devam ediyoruz. Her ลeye devam ediyoruz, her ลey ลeffaf ama bu askeri ittifak deฤil.โ diye konuลtu.
Kรผresel NATO yaratma niyeti
ABDโnin ise gittikรงe daha fazla ittifak kurduฤuna dikkati รงeken Putin, NATOโnun yeni stratejik konseptinde Asya-Pasifik Bรถlgesi รผlkeleriyle iliลkileri geliลtirme planlarฤฑndan ve โkรผresel NATOโ yaratma niyetlerinden aรงฤฑkรงa bahsedildiฤini dile getirdi.
Putin, โBatฤฑlฤฑ analistlerin kendileri, Batฤฑโnฤฑn 1930โlarda Almanya ve ฤฐtalyaโdaki faลist rejimler ve militarist Japonyaโda yaratฤฑlana benzer yeni bir eksen inลa etmeye baลladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylรผyorlar.โ dedi.
Vladimir Putin, bu stratejinin doฤrudan Asya-Pasifik Bรถlgesi’ndeki belirli รผlkeleri, Yeni Zelanda, Avustralya ve Gรผney Koreโyi iรงine aldฤฑฤฤฑnฤฑ, ฤฐngiltere ve Japonyaโnฤฑn askeri alanlarda temas ile ilgili karลฤฑlฤฑklฤฑ aรงฤฑklฤฑk konusunda anlaลma imzaladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Mihver Devletleri hatฤฑrlatmasฤฑ
ฤฐkinci Dรผnya Savaลฤฑ sฤฑrasฤฑnda Mihver (Eksen) Devletlerinin Nazi Almanyasฤฑ’nฤฑn yanฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Putin, bu blokun oluลumunun 25 Kasฤฑm 1936โda Almanya ile Japonyaโnฤฑn komรผnist ideolojinin dรผnyada yayฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnlemek amacฤฑyla ortak mรผcadele konusunda Berlinโde anlaลma imzalamasฤฑyla baลladฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
ฤฐtalyaโnฤฑn 1937โde, Macaristan ve Manรงukuo’nun ลubat 1939โda, Franco ฤฐspanyasฤฑ’nฤฑn ise Mart 1939โda bu pakta katฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan Putin, Almanya, ฤฐtalya ve Japonyaโnฤฑn yeni bir dรผnya dรผzeni kurarken “eksen” รผlkeleri arasฤฑndaki etki alanlarฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlayan Berlin Paktฤฑโnฤฑ imzalamasฤฑyla faลist blokun oluลumunun tamamlandฤฑฤฤฑnฤฑ, bรถylece Berlin ve Romaโya Avrupaโda, Tokyoโya da Asyaโda baลrol verildiฤini ifade etti.
Rusya deฤil Avrupa, รinโe daha รงok baฤฤฑmlฤฑ
Putin, รinโin Rusyaโyฤฑ ekonomik anlamda ciddi ลekilde etkileyebileceฤi gรถrรผลรผnรผn doฤru olmadฤฑฤฤฑna iลaret ederek, Avrupa ekonomisinin รinโe baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn Rusyaโdan รงok daha fazla olduฤunu savundu.
รin ile Avrupa arasฤฑnda ticaret hacmindeki bรผyรผmeye dikkati รงeken Putin, โYani her ลey tam tersi. Bฤฑrakฤฑn kendilerini dรผลรผnsรผnler.โ diye konuลtu.
Ayrฤฑca Batฤฑโnฤฑn Ukraynaโya geceleri silahlarฤฑ gizlice sevk ettiฤini kaydeden Putin, Rusyaโnฤฑn ise bu silahlarฤฑ teslim sรผrecinde imhaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.







