Kriz Kรขhini’ olarak bilinen ABD’li ekonomi profesรถrรผ Nouriel Roubini, piyasalardaki likiditeyi ‘zaman ayarlฤฑ bomba’ya benzetti ve “Er ya da geรง, iflas ve รงรถkรผลรผ tetikleyecektir” uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑ.
Nouriel Roubini, รถnde gelen kanaat รถnderlerinin dรผลรผnce ve yorumlarฤฑnฤฑn yer aldฤฑฤฤฑ ‘Project Syndicate’ adlฤฑ sitede yayฤฑmlanan yazฤฑsฤฑnda, baลta ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) olmak รผzere, รถnde gelen merkez bankalarฤฑnฤฑn kรผresel krizden bu yana sฤฑfฤฑra yakฤฑn faiz politikalarฤฑ izlediklerine dikkat รงekti.
Bu bankalarฤฑn, daralan ekonomiyi toparlanma sรผrecinde desteklemek iรงin piyasalara bol miktarda likidite enjekte ettiklerine dikkat รงeken Roubini, ancak giderek bรผyรผyen likiditenin piyasalarda sorunlar yaratabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu ve ekledi:
“Kฤฑsacasฤฑ, merkez bankalarฤฑnฤฑn likidite yaratmasฤฑ tahvil faizlerini dรผลรผk tutabilir ve piyasalardaki hareketliliฤi azaltabilir. Bunun sonucunda, Fed’in beklenenden รถrken faiz artฤฑrฤฑmฤฑna baลlamasฤฑ, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn aniden yรผkseliลe geรงmesi ya da euro bรถlgesinde ekonomik toparlanmanฤฑn baลlamasฤฑ gibi sรผrpriz geliลmeler, herkesi pozisyonlarฤฑndan hฤฑzlฤฑ รงฤฑkmaya yรถneltecektir.”
Bรถylesi geliลmelerin, รถzellikle ellerinde likit olmayan fonlarฤฑn bulunduฤu yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ zararฤฑna satฤฑลa zorlayacaฤฤฑnฤฑ vurgulayan Roubini, “Bu, makro likidite ve piyasalardaki likidite bir zaman ayarlฤฑ bombadฤฑr” uyarฤฑsฤฑnda bulundu ve ลรถyle devam etti:
‘Uzun sรผrecek bir krizin patlama riski artฤฑyor’
“Bu bomba, ลimdiye kadar yalnฤฑzca tahvil faizleri ve hisse senedi fiyatlarฤฑ รผzerinde kฤฑsa sรผreli oynaklฤฑklar ve hฤฑzlฤฑ deฤiลikliklere neden oldu. Ancak, zamanla, merkez bankalarฤฑ likidite yaratmaya devam ettikรงe, hisseler, tahviller ve diฤer aktif piyasalarฤฑnda fiyat balonlarฤฑ oluลturuyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, likiditedeki artฤฑลฤฑn etkisiyle aลฤฑrฤฑ deฤerli varlฤฑklara yรถneldikรงe, uzun sรผrecek bir krizin patlama riski de artฤฑyor.”
Bunun, finansal krize yรถnelik politika tepkisinin paradoksal sonucu olduฤunu da vurgulayan Roubini, “Makro likidite balonlarฤฑ besliyor, ancak, piyasa likiditesi er geรง, iflas ve รงรถkรผลรผ tetikleyecektir” uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑ.







