Rus bankacı Kostin'den çarpıcı dolar yorumu: Hakimiyeti sona yaklaşıyor

Rus bankacı Kostin'den çarpıcı dolar yorumu: Hakimiyeti sona yaklaşıyor

Ünlü Rus bankası Andrei Kostin, yaptığı son açıklamada ABD dolarının rezerv para birimi olma durumunda sona gelindiğini kaydetti.

A+A-

Moskova'nın en güçlü bankacılarından biri Reuters'a yaptığı açıklamada, Çin yuanının yükselmesi ve dünyanın geri kalanının Batı'nın Ukrayna konusunda Rusya'yı dize getirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının tehlikesini görmesiyle birlikte ABD dolarının hakimiyetinin sonunun yaklaştığını söyledi.

Rusya'nın ikinci büyük bankası olan devlet kontrolündeki VTB'nin CEO'su Andrei Kostin, krizin dünya ekonomisinde köklü değişikliklere yol açtığını ve tam da Çin'in en büyük küresel ekonomik güç haline geldiği bir dönemde küreselleşmeyi baltaladığını söyledi.

Dünyanın yeni bir Soğuk Savaş içinde olduğunu düşünüp düşünmediği sorulan Kostin, bunun artık Soğuk Savaş'tan daha tehlikeli bir "sıcak savaş" olduğunu söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin yüz milyarlarca dolarlık Rus devlet varlıklarını dondurma hamlelerinden zarar göreceğini, zira pek çok ülkenin ödemelerini ABD para birimi ve avro dışında gerçekleştirmeye başladığını, Çin'in ise para birimi kısıtlamalarını kaldırmaya doğru ilerlediğini söyledi.

Moskova'nın güneyine bakan pırıl pırıl VTB (VTBR.MM) gökdeleninin 59. katında Reuters'a konuşan 66 yaşındaki Kostin, "Amerikan dolarının egemen olduğu uzun tarihi dönem sona eriyor," dedi. "Çin'in para birimi kısıtlamalarını kademeli olarak kaldıracağı zamanın geldiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Çin, yuan'ını konvertibl olmayan bir para birimi olarak tutarsa dünyanın 1 numaralı ekonomik gücü olamayacağının farkında" diyen Kostin, Çin'in rezervlerini ABD devlet tahvillerine yatırmasının tehlikeli olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD doları, küresel rezerv para birimi olarak sterlinin önüne geçtiği 20. Yüzyılın başlarından bu yana baskın konumdadır, ancak JPMorgan bu ay küresel ekonomide dolarsızlaşma işaretlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Çin'in son 40 yıldaki olağanüstü ekonomik yükselişi, Ukrayna'daki savaşın yarattığı serpinti ve ABD'nin borç tavanı konusundaki çekişmeler doların durumunu yeni bir mercek altına aldı.

Kostin, VTB'nin üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmalarda yuan kullanmayı tartıştığını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler