Rus rublesi güne düşüşle başladı

Rus rublesi güne düşüşle başladı

Yeniden işlemlere başlayan Rus rublesi düşüşle açıldı.

A+A-

Rus rublesi Moskova'da yeniden başlayan işlemlerde dolar karşısında yüzde 7.8 düşerek 113.88'den işlem gördü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından rublede sert değer kayıpları yaşanmış, Moskova Borsası cuma günü 5 - 8 Mart arasında piyasalardaki tüm işlemlerin durdurulacağını duyurmuştu.

Bloomberg'in haberine göre Rus rublesi bugün offshore piyasadaki işlemlerde de düştü. Para birimi offshore piyasada dolar karşısında yüzde 1.9 düşüşle 122.9977'den işlem gördü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ülkeye yönelik çeşitli yaptırımlar devreye alınıyor. Son olarak dün ABD ve İngiltere Rusya'dan yapılan petrol ithalatını yasaklarken JPMorgan Chase ve Bloomberg LP Rus varlıklarını endekslerden çıkardı. Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch ise ülkenin kredi notunu düşürdü.

SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes yatırımcıların Rusya'nın ekonomik çöküşünü fiyatlamakta zorlanırken rublenin bu hafta 111-177 bandında seyrettiğini belirtti.

Rusya Merkez Bankası sert biçimde değer kaybeden para birimini korumak için çeşitli adımlar attı. Merkez Bankası Döviz satışlarını askıya aldı. Geçen ay da politika faizini yüzde 9.5'ten yüzde 20'ye yükseltti.

Ruble Asya piyasalarında yuan karşısında 20.5718 ile tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Para birimi, Şubat ayının sonunda yuan karşısında 13.2817 seviyelerinde seyrediyordu. Bazı Çin bankaları geçen hafta ruble ile yapılan işlemleri askıya almıştı.

Ruble için görünümün negatif olması ve para biriminin geçen ay yaklaşık yüzde 40 düşmesi sonrası rublede geçici bir toparlanma olabileceği belirtiliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler