Rusya gaz fiyatlarını değiştirmeyecek

Rusya gaz fiyatlarını değiştirmeyecek

Reuters'ın haberine göre dost olmayan ülkelerden gaz ödemelerini ruble ile isteyen Rusya kontrat fiyatlarını değiştirmeyecek.

A+A-

Rus kaynaklara dayandırılan haberine göre Rusya “dost olmayan” ülkelere gaz ihracı için kontrat fiyatını değiştirmeyecek.

“Sadece ödeme yapılacak para birimi değişecek, kontrat üzerindeki para birimi aynı kalacak” diyen konuya yakın bir kaynak, “Örneği euro üzerinden yapılmış bir anlaşmada ödeme Rusya Merkez Bankası tarafından belirlenen resmi euro/ruble kuru üzerinden ödeme yapılacak” açıklamasında bulundu.

Gazprombank’ın gaz alıcılar ve Gazprom şirketi arasında bir aracı banka görevi görebileceği belirtiliyor. Önerilen sistemin seçeneklerden biri olduğu ve kesin kararın verilmediği belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre çarşamba günü ruble ile ödeme kararını diğer Rus ihraç ürünlerine de genişletebileceklerinin işaretlerini veren Moskova’dan bu geçişin nasıl olacağına dair net bir açıklama hala gelmedi.

Rusya’nın dost olmayan ülkeler olarak tanımladığı ve yaptırımlara katılan ülkelerin ruble ile ödemeye nasıl cevap vereceği de hala netleşmedi.

Gazprombank Rus gazı ve petrolü için ana ödeme kanallarından biri olarak kabul ediliyor. İngiltere bu aybaşında birkaç Rus şirketiyle birlikte bankayı da yaptırımlar listesine almıştı.

"Ruble ile ödeme planı zaman alacak"

Almanya Çarşamba günü, Moskova’nın ruble ile ödeme talepleri nedeniyle tedarik konusunda bir çıkmaza girilmesi ihtimali nedeniyle gaz tedariki için bir acil durum planını devreye almıştı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin’in Perşembe günü ruble ile ödemeye geçilmesiyle ilgili Gazprom ve merkez bankası yetkililerini dinleyeceği ve karar verildikten sonra kamuya açıklanacağını belirtti.

Peskov, “Ödemelerin ve teslimatların zaman alan süreçler olduğunu” söyleyerek müşterilerin Perşembe günü ruble ile ödemeye geçmek zorunda olmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler