Rusya ilk kez net gıda ihracatçısı oldu

Rusya ilk kez net gıda ihracatçısı oldu

Rusya Tarım Bakanlığı'na bağlı AgroExport merkezi son raporunda, Rusya'nın geçen yıl 30,7 milyar dolar değerinde 79 milyon ton gıda ürünü ihraç ettiği açıklandı.

A+A-

Ajansa göre, Rusya'nın gıda ihracatı bir önceki yıla göre % 20 artış göstererek, ülkenin 25,8 milyar dolar değerinde 78,5 milyon ton ürün ihraç ettiği 2018'de ulaşılan rekoru kırdı.
Ülke ayrıca, ithal ettiğinden daha fazla tahıl, et, balık, sebze, süt ve diğer ürünleri ihraç ederek, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ilk kez tarımsal ürünlerinre net dış ticaret fazlası verdi.

Tahıllar geleneksel olarak Rusya'nın tarımsal ihracatının yarısından fazlasını ağırlık açısından oluşturdu ve gıda ihracatının yaklaşık %33'ünü oluşturdu. Ülke, 2020 yılında tarihin en güçlü ikinci tahıl hasadını kaydetti. Türkiye, 1,9 milyar dolara dokuz milyon ton tahıl satın alarak Rus tahıllarının önemli bir tüketicisi oldu.
En büyük artış, Çin'den gelen güçlü ve artan talebin artmasıyla yıl içinde % 49 artarak yaklaşık 900 milyon dolara yükseldiği bildirilen et ihracatında görüldü.
Rusya'nın gıda ihracatında Çin % 13 payla birinci sırada yer alırken, Türkiye %10 ile ikinci büyük alıcı olurken, Kazakistan'ın ithalatının payı toplam yüzde yedi oldu. Toplamda, Rusya dünya çapında 150 ülkeye gıda ürünleri ihraç etti.


Etiketler : , , ,