Rusya yabancı şirketlere el koymaya başladı

Rusya yabancı şirketlere el koymaya başladı

Rusya, ABD ve AB'nin varlık dondurma kararlarına misilleme yaparak yabancı sermayeli şirketlere el koymaya başladı

A+A-

Rusya, Avrupa ülkelerinin Ukrayna işgali nedeniyle varlıklarını dondurma kararlarına yanıt olarak, Finlandiyalı Fortum Oyj ve Alman Uniper SE şirketlerine el koydu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Salı günü imzaladığı kararname, "dost olmayan" devletlerin şirket ya da bireylerinin malvarlıkları üzerinde "geçici" devlet kontrolü uygulanmasına izin veriyor. Her iki şirket de borsaya kote.

Fortum hisseleri, Helsinki'de işlem görmeye başladığı ilk dakikalarda %3'e varan bir düşüş yaşadı. Rusya daha önce, Gazprom PJSC'nin yerel bir kolunun kontrolünü ele geçirdikten sonra yabancı şirketlerin varlıklarına el koyabileceğini belirtmişti. 

Fortum ve Uniper, geçmişte hisselerini satmaya çalışmış ancak Kremlin tarafından engellenmişti. Fortum, Rusya'nın hamlesine ya da bunun varlıklar üzerindeki olası etkilerine ilişkin resmi bir teyit almadığını belirtti. Finlandiya devleti tarafından kontrol edilen şirket, Rusya'nın elektrik enerjisi sektöründeki en büyük yabancı yatırımcılar arasında yer alıyordu. Uniper, bu yılın başlarında Rusya'daki birimi Unipro'da 4,4 milyar Euro zarar açıkladı ve operasyonların kontrolünün artık kendisinde olmadığını ifade etti.

Danske Bank analisti Jakob Magnussen, Fortum'un Rusya'daki varlıklarının kontrolünü yeniden kazanmasının kısa ve orta vadede olası görünmediğini belirtti. Fortum ve Uniper, Rusya'daki varlıklarını satmaya çalışırken, yabancı yatırımcılar, Kremlin tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle satış sürecine katılamamıştı. Bu durum, hem şirketlerin değerlerini düşürmüş hem de yatırımcıların güvenini sarsmıştı.
 

Bu haber toplam 889 defa okunmuştur
İlgili Haberler