Rusya'ya yaptırımlar sonrası ülkeler altın rezervlerini ülkelerine geri gönderiyor

Rusya'ya yaptırımlar sonrası ülkeler altın rezervlerini ülkelerine geri gönderiyor

Invesco'nun Pazartesi günü yayınladığı merkez bankası ve devlet varlık fonları anketine göre giderek artan sayıda ülke, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı koruma olarak altın rezervlerini ülkelerine geri gönderiyor.

A+A-

Geçen yıl mali piyasalarda yaşanan çöküş, yüksek enflasyon ve jeopolitik gerilimlerin kalıcı olduğu inancıyla stratejilerini "temelden" yeniden gözden geçiren egemen para yöneticileri için geniş çaplı kayıplara neden oldu.

Yıllık Invesco Küresel Egemen Varlık Yönetimi Çalışması'na katılan 85 egemen varlık fonu ve 57 merkez bankasının %85'inden fazlası, enflasyonun önümüzdeki on yılda geçen on yıla göre daha yüksek olacağına inanıyor.

Altın ve gelişmekte olan piyasa tahvilleri bu ortamda iyi bahisler olarak görülüyor, ancak geçen yıl Rusya'nın 640 milyar dolarlık altın ve döviz rezervlerinin neredeyse yarısının Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Batı tarafından dondurulması da bir değişimi tetiklemiş gibi görünüyor.

Anket, merkez bankalarının "önemli bir kısmının" oluşturulan emsalden endişe duyduğunu gösterdi. Katılımcıların neredeyse %60'ı bunun altını daha cazip hale getirdiğini söylerken, 2020'deki %50'lik orana kıyasla %68'i rezervlerini evde tutuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir merkez bankası şunları söyledi: "Londra'da (altın) tutuyorduk... ama şimdi güvenli liman olarak tutmak ve güvende tutmak için kendi ülkemize geri transfer ettik."

Raporu yöneten Invesco'nun resmi kurumlardan sorumlu başkanı Rod Ringrow, bunun genel kabul gören bir görüş olduğunu söyledi.

Ringrow "'Eğer bu benim altınımsa, ülkemde kalmasını istiyorum' mantrasını son bir yıldır görüyoruz" dedi.

Gelişmekte olan piyasalardaki fırsatlarla birlikte jeopolitik endişeler de bazı merkez bankalarını dolardan uzaklaşmaya teşvik ediyor.

Artan %7'lik bir kesim ABD'nin artan borcunun da dolar için olumsuz olduğuna inanıyor, ancak çoğu hala dünyanın rezerv para birimi olarak ona alternatif görmüyor. Çin Yuanı'nı potansiyel bir rakip olarak görenler ise geçen yılki %29'luk orandan %18'e geriledi.

Ankete katılan 142 kurumun yaklaşık %80'i jeopolitik gerilimleri önümüzdeki on yıl için en büyük risk olarak görürken, %83'ü enflasyonu önümüzdeki 12 ay için bir endişe kaynağı olarak belirtti.

Altyapı, özellikle yenilenebilir enerji üretimini içeren projeler olmak üzere, artık en cazip varlık sınıfı olarak görülüyor.

Çin'e ilişkin endişeler Hindistan'ın iki yıl üst üste yatırım için en cazip ülkelerden biri olmaya devam etmesine neden olurken, şirketlerin ürünlerini sattıkları yerlere daha yakın fabrikalar kurdukları "near-shoring" trendi Meksika, Endonezya ve Brezilya gibi ülkeleri destekliyor.

Çin'in yanı sıra İngiltere ve İtalya daha az cazip görülürken, COVID-19 salgını sırasında yerleşen evden çalışma ve online alışveriş alışkanlıklarıyla birlikte yükselen faiz oranları, gayrimenkulün şu anda en az cazip özel varlık olduğu anlamına geliyor.

Ringrow, geçen yıl daha iyi performans gösteren varlık fonlarının, şişirilmiş varlık fiyatlarının yarattığı risklerin farkında olan ve önemli portföy değişiklikleri yapmaya istekli olanlar olduğunu söyledi. Bu durum ileride de aynı olacak.

"Fonlar ve merkez bankaları şimdi daha yüksek enflasyonla başa çıkmaya çalışıyor" diyen Ringrow "Bu büyük bir deniz değişikliği." sözlerini kaydetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler