ABD ve Çin verileri öncesi petrol fiyatları düşüşte

ABD ve Çin verileri öncesi petrol fiyatları düşüşte

Petrol Çin ve ABD verileri öncesinde geriledi, ancak OPEC+ kesintileri düşüşü sınırladı.

A+A-

Suudi Arabistan ve Rusya'dan beklenen ham petrol arz kesintileri kayıpları sınırlasa da, yatırımcıların bu hafta en büyük tüketiciler olan ABD ve Çin'den gelecek yeni ekonomik veriler öncesinde temkinli davranmasıyla petrol fiyatları Pazartesi günü Asya ticaretinde düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 77,96 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,7 düşüşle varil başına 73,34 dolar oldu.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Petrol tüccarları ABD TÜFE ve Çin'in bu hafta açıklayacağı ekonomik veriler öncesinde temkinli olabilir" dedi. Teng ayrıca OPEC+'nın arzı daha da azaltma planlarını açıklamasının ardından ham petrol fiyatlarının toparlanabileceğini söyledi.

Pazartesi günü açıklanan hükümet verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ekonomik toparlanmanın ivmesi yavaşlarken, Çin'de fabrika çıkış fiyatları Haziran ayında son yedi yılın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya'nın Ağustos ayında arz kesintilerini derinleştirme sözü vermelerinin ardından petrol göstergeleri geçen hafta %4'ün üzerinde değer kazanarak Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Rystad Energy'de alt akım ve petrol ticareti başkanı Mukesh Sahdev, "Çin'deki ekonomik yavaşlamanın varlığı petrol piyasasındaki mevcut belirsizliği arttırıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasadaki istikrarsızlık, Batılı ekonomilerin talep kontrolü korkuları ile OPEC'in petrol piyasasının hassas dengesini etkileyen arz kontrol stratejileri arasında süregelen çekişme nedeniyle daha da artmaktadır."

Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil (bpd) üretim kesintisini Ağustos ayına kadar uzatacak ve Rusya ham petrol ihracatını 500,000 bpd azaltacak. Bir hükümet kaynağı Cuma günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın üretim kesintisi yerine ham petrolü iç talebi karşılamak üzere daha fazla yakıt üretmek için kullanacağını söyledi.

Petrol analiz firması Vortexa'nın 7 Temmuz tarihli verilerine göre, Mısır'ın Kızıldeniz'deki Ain Sukhna limanı açıklarındaki yüzer depolama alanı Haziran ortasına kıyasla neredeyse yarı yarıya azalarak 10,5 milyon varile gerilerken, Suudi Arabistan'ın kesintileri petrol bolluğunu hafifletiyor.

OPEC+ dışı arzın küresel talebe ayak uydurduğunu belirten JP Morgan analistleri, OPEC+'nın yılın ikinci yarısında kesintilerini 700.000 varil daha derinleştirmesi ve 2024 yılına kadar uzatması gerektiğini ifade etti.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriler ücret artışının hala güçlü olduğunu gösterdi ve bu hafta işsizlik oranındaki hafif düşüş, Federal Rezerv'in önümüzdeki Temmuz toplantısında faiz oranlarını artırma yolunda ilerlemesini sağlayacak.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Cuma günü yaptığı açıklamada, para yöneticilerinin 3 Temmuz'a kadar olan haftada net uzun ABD ham petrol vadeli işlem ve opsiyon pozisyonlarını artırdığını söyledi.

IG analisti Tony Sycamore, WTI fiyatlarının 75$'ın üzerine çıkmaya devam etmesi halinde gösterge fiyatın sekiz aylık 64-84$ aralığının zirvesini test edebileceğini söyledi.

Baker Hughes'un Cuma günkü raporuna göre, ABD petrol sondaj kuleleri geçen hafta beş adet düşerek 540'a geriledi ve Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

İlgili Haberler