Sanıldığının aksine, obezite karşıtı ilaçlar gıda sektörünü uçurabilir!

Sanıldığının aksine, obezite karşıtı ilaçlar gıda sektörünü uçurabilir!

Yatırımcılar, obezite karşıtı ilaçların gıda üreticilerine destek olabileceğini söylüyor.

A+A-

Yatırımcılar, Novo Nordisk'in Wegovy gibi iştah kesici anti-obezite ilaçlarına olan talepteki artışın gıda üreticileri için fırsatlar sunduğunu ve piyasanın başlangıçtaki olumsuz tepkisinin abartılmış olabileceğini söylüyor.

Walmart'ın bu ay yaptığı açıklamada, insanların ilaç aldığında gıda tüketiminde hafif bir gerileme gördüğünü söylemesi, aralarında dünyanın en büyük ambalajlı gıda üreticisi Nestle'nin de bulunduğu şirketlerin hisselerinde satışa yol açtı.

Aviva portföy yöneticisi Richard Saldanha, "Bu oldukça aşırı bir tepki gibi geliyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde olağanüstü bir başarı yakalayan Wegovy'nin Norveç, Danimarka ve Almanya gibi bazı Avrupa pazarlarında da yaygınlaştırılmaya başlanması, tüketici ve perakende sektöründe gıda satışlarının etkilenebileceği endişelerine yol açtı.

Hem Novo Nordisk hem de bir dizi gıda şirketinde hissesi bulunan Norveç'in en büyük emeklilik fonu KLP'nin sorumlu yatırımlar başkanı Kiran Aziz, "Novo'nun atılımı hem gıda ve içecek şirketleri hem de obezite endüstrisindeki sağlıkla ilgili diğer hisseler için kesinlikle büyük değişikliklere yol açabilir" dedi.

Bununla birlikte, marjların daha düşük olduğu ve karlılık üzerindeki etkinin daha büyük olabileceği süpermarketler üzerindeki etkiye daha fazla odaklanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

CEO Mark Schneider geçen hafta yaptığı açıklamada Nestle'nin Wegovy gibi zayıflama ilaçlarına "eşlik eden" ürünler üzerinde çalışmaya başladığını ve bu ürünlerin "yağsız kas kütlesi kaybını" ve "hızlı kilo geri alımını" telafi etmeye yardımcı olacak takviyeleri içerebileceğini söyledi.

Bu girişimler ve Novo'nun talebi karşılamakta zorlanması nedeniyle ilacın sınırlı bulunabilirliği, bazı yatırımcıları sözde "mucize ilaçların" uzun vadede sektöre zarar vermeyeceğine ikna etti.

EY Amerika Endüstri Pazarları Lideri, Sağlık Bilimleri ve Wellness Arda Ural, yeni zayıflama ilaçları sınıfına yönelik ilk piyasa tepkisinin, yatırımcıların ve şirketlerin davranışların değişmesinin yavaş olduğunu fark etmesiyle alevlenen metaverse üzerindeki ilk aldatmacayı anımsattığını söyledi.

Ural, "Sorun, düşük sosyal ekonomik grupların daha fazla obezite ve risk faktörüne sahip olması, ancak bu ilaçları almanın maliyetinin sınırlayıcı bir faktör olmasıdır" dedi ve ekledi: "Bunu uygun fiyatlı hale getirmek ve olumlu yan etkilerini görmeye başlamak buzul hızında değişen bir şey olacaktır."

Nestle yatırımcısı Mirabaud Group'un kıdemli yatırım uzmanı John Plassard, yine de borsanın etkisinin bazı gıda üreticilerini "titrettiğini" söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"En fazla risk altında olan şirketler, sadece 'abur cubur'a adanmış olanlar ya da alternatif sunmayan restoran zincirleri olabilir" dedi.

Tyson Foods ve dünyanın en büyük McDonald's franchise'ı Arcos Dorados'ta pozisyonları bulunan Frank Value fonunun portföy yöneticisi Brian Frank, Wegovy ile ilgili bir darbe alan hisse senetlerinde hisse oluşturmaya çalışacağını söyledi.

Frank "Eğer piyasa bana bir indirim yapacaksa bunu memnuniyetle kabul ederim" dedi.

Legal & General Investment Management America'da araştırma analisti olan My Nguyen, iştah kesici ilaçlardaki artışın ABD kaynaklı bir dinamik gibi göründüğünü söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Başka yerlerde, gelişmekte olan ülkelerdeki daha zengin, daha mobil orta sınıflar gibi eğilimler atıştırmalık ve hazır gıdalara yönelimi destekleyebilir."

Unilever ve Coca Cola'da hisseleri bulunan Alman Union Investments'ın bir portföy yöneticisi, zayıflama ilaçlarının sektör için kötü olacağı algısının kırılmasının zor olacağını söyleyerek daha temkinli bir not verdi ve "Herkes insanların bu hapları alacağını, zayıflayacağını ve daha az yiyeceğini varsayıyor. Şirketler bunun doğru olmadığını kanıtlayamıyor." denildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler