Seçim öncesi TL'deki volatilite zirve yaptı: Sert düşüş görebiliriz

Seçim öncesi TL'deki volatilite zirve yaptı: Sert düşüş görebiliriz

Seçim öncesi Türk Lirası hareketlendi, Bloomberg'in haberine göre dünyadaki diğer para birimlerini de ardında bırakarak son haftada en yüksek volatiliye ulaşan para birimi oldu.

A+A-

Yatırımcılar, Türkiye'deki seçimlerden bir hafta önce liradaki çalkantılara karşı korumayı artırıyor ve para biriminde beklenen dalgalanmaların bir ölçüsünü dünyadaki en yüksek seviyeye gönderiyor.

Liranın önümüzdeki hafta dolar karşısındaki zımni oynaklığı Cuma günkü %8,4 seviyesinden %74'e yükselerek Bloomberg tarafından takip edilen diğer tüm önemli para birimlerini geride bıraktı. Bu arada, Türkiye'nin kredi kuruluşlarının hisselerini takip eden Borsa İstanbul Bankalar Endeksi son iki ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Piyasa katılımcıları, hükümetin sıkı kur kontrollerini sürdürme çabalarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler nedeniyle, sandıktaki sonuç ne olursa olsun liranın daha da zayıflamasına hazırlanıyor. Bloomberg'in alım ve satım opsiyonlarının fiyatlarına dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, türev işlemciler liranın üçüncü çeyreğin sonuna kadar dolar başına %25 ila 26 oranında düşme olasılığını eşitten fazla görüyor.

Commerzbank AG stratejisti Ulrich Leuchtman Pazartesi günkü bir notunda "Türk lirasında önemli bir düşüş görebiliriz" diye yazdı ve "Resmi döviz kurlarının yapay desteği giderek daha sarsıcı hale gelecek ve muhtemelen daha uzun süre sürdürülmesi imkansız olacak. Seçmenlere lira istikrarı iddiasını sürdürmek için siyasi motivasyon artık mevcut olmayacak" dedi.

Lira son bir yılda %23 düşerek rekor düşük seviyelere geriledi ve İstanbul'da saat 17:54 itibariyle dolar karşısında 19,5073 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Commerzbank'a göre, Türkiye'yi çevreleyen endişelere rağmen, ülkenin kendi kötü yönetiminin bir yansıması olduğu göz önüne alındığında, liradaki daha fazla düşüşün gelişmekte olan piyasaların geri kalanı üzerinde zincirleme etkileri olması pek olası değil.

Leuchtman, "Türk para politikasının hataları o kadar net ki diğer ülkelere yansıyacak bir durumu yok, Türkiye'ye özgü bir sorun" dedi.

Pazar günü yapılacak genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarına, ekonomik ortodoksiye dönüş vaadinde bulunan muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu meydan okuyacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler