Seracılık kredisinden 8 bin 993 kişi faydalandı

Seracılık kredisinden 8 bin 993 kişi faydalandı

Ziraat Bankası'nın Seracılık Kredi Paketi kapsamında bugüne kadar 8 bin 993 üreticinin 1,9 milyar TL tutarındaki kredi talebi karşılandı

A+A-

Ziraat Bankası'nın Seracılık Kredi Paketi kapsamında bugüne kadar 8 bin 993 üreticinin 1,9 milyar TL tutarındaki kredi talebi karşılandı

Ziraat Bankası, seralarda yapılan tarımsal üretimin arttırılması, yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan seracılık kredi paketini 2019 yılının birinci çeyreğinde uygulamaya almıştı.

Seracılık Kredi Paketi ile seracılığın geliştirilmesi ve belirli bölgelerde yoğunlaşan seracılık faaliyetlerinin, jeotermal su kaynaklarının bulunduğu bölgeler başta olmak üzere, ülkemizin uygun diğer bölgelerine de yaygınlaştırılması suretiyle, örtüaltı tarımında kapasite kullanımının, tarımsal üretimin ve verimliliğin arttırılması ve böylece mevsimsel değişikliklerin üretim miktarı, maliyetler ve fiyatlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanmıştı.

Banka, Seracılık Kredi Paketi kapsamında bugüne kadar 8 bin 993 üreticinin 1,9 milyar TL tutarındaki kredi talebinin karşılandığını yıl sonuna kadar kredi hacminin 2,5 milyar TL’ye ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Şubat-Temmuz döneminde kullandırılan kredi miktarı, seracılık konusunda geçmiş üç yılın aynı döneminde kullandırılan ortalama kredinin yaklaşık 3 katına ulaşmıştır.

Paket kapsamında 47 ilde örtüaltı tesisi yatırımı yapılmaktadır. Afyonkarahisar, Burdur, Aydın, Ankara, Konya, Uşak, Balıkesir, Denizli ve Kayseri toplam yatırımlardan yaklaşık %35 pay almaktadır. Bu yatırımlarla, seracılığın ülke sathına yaygınlaştırılması stratejisi açısından önemli adımlar atılmaktadır.

Yatırımı finanse edilen örtüaltı tesislerinin büyüklüğü 16 bin dönümü aşmıştır. Söz konusu tesislerde en çok yetiştirilecek ürünlerin domates, muz ve biber olacağı  domates üretimine %5, muz üretimine %15, biber üretimine %2 düzeyinde katkı sağlanacağı öngörülmektedir.

Bir yandan üretim miktarının, bir yandan da coğrafi yaygınlığının arttırılması ile gıda fiyatlarında yaşanan mevsimsel dalgalanmaların azaltılmasına katkı sağlanacaktır.

Ziraat Bankası, iklim değişikliklerinin tarımsal üretime olan etkilerinin azaltılması, tarımsal ürünlerde arz talep ve fiyat 
dengesinin sağlanması, ürünlerin üreticiden tüketiciye daha kolay ve düşük maliyetle ulaştırılması açısından seracılığın teknik ve ekonomik olarak yapılabileceği tüm bölgelere yaygınlaştırılmasını stratejik bir alan olarak görmektedir.

Ziraat Bankası diğer alanlarda olduğu gibi seracılık konusunda da ülke tarımını desteklemeye devam edecektir." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.