Societe Generale hisselerinde sert düşüş

Societe Generale hisselerinde sert düşüş

Yeni CEO'nun Stratejik Planı Hayal Kırıklığı Yarattı, Societe Generale Hisse Değerinde Sert Düşüş,

A+A-

Societe Generale'in hisse değeri, Fransa'nın borsada işlem gören üçüncü büyük bankasının yeni CEO'su Slawomir Krupa'nın açıkladığı stratejik planın beklentileri karşılamamasının ardından Pazartesi günü %9'dan fazla düşüş yaşadı.

Mayıs ayında göreve başlayan Krupa, bankanın zorlu bir dönemindeki performansını iyileştirmekle görevlendirilmişti. Ancak Krupa'nın planı, büyüme tahminleri, temettü beklentileri ve varlık satışlarına dair yetersiz ayrıntılar da dahil olmak üzere analistlerin çeşitli konularda hayal kırıklığına uğramasına neden oldu.

Hisse fiyatları, Krupa'nın açıklamalarının ardından keskin bir düşüş yaşadı ve bankanın piyasa değerinden yaklaşık 2 milyar avro (2,1 milyar dolar) kayba neden oldu

Societe Generale'in karşılaştığı zorluklar, Fransa'da sabit faizli ipoteklerin yaygın olması ve faiz artışlarının etkilerini sınırlayan hükümet politikaları nedeniyle Avrupalı rakiplerine göre faiz artışlarından daha geç faydalanmalarından kaynaklanıyor.

Societe Generale 2026'da %9-10 ROTE hedefliyor ve 2023'ten itibaren raporlanan net gelirin %40-50'sini temettü ve geri alım olarak hissedarlara ödemeyi planlıyor.

Yatırım bankasını yönetirken risk alma ve maliyetleri azaltma konusundaki geçmişi, Krupa'nın bankanın faaliyetlerini düzenlemeyi amaçladığını gösteriyor. Ancak Krupa, henüz net ayrıntılar vermedi.

Krupa, maliyetleri 2026 yılına kadar 2022'ye kıyasla 1,7 milyar avro azaltma sözü verdi. Bu, özellikle SocGen'in Fransa'daki iki perakende markasının birleşmesinden kaynaklanan sinerjilerin ötesinde yeni brüt tasarruflar içeriyor.

Societe Generale, yeni stratejisinin Afrika, Akdeniz ve denizaşırı faaliyetlerinin yanı sıra ekipman finansmanı bölümünün toplamda yaklaşık 340 milyon avro değerinde zarar yazmasına yol açacağını belirtti.

Banka ayrıca, 2030 yılına kadar petrol ve gaz işlerine olan maruziyeti %80 oranında azaltmayı planlıyor.

Societe Generale'in defter değeri, diğer büyük Avrupa bankalarına göre daha düşük olsa da, Krupa'nın yeni planının başarısı için yatırımcıların desteğini kazanması gerekecek gibi görünüyor.

Bu haber toplam 567 defa okunmuştur
İlgili Haberler