S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'u bu hafta ne bekliyor

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'u bu hafta ne bekliyor

Powell'ın Fed Kararları, FedEx Kazanç Raporu ve Yatırımcıların Beklentileri

A+A-

New York borsasında boğa koşusu devam ediyor. Nasdaq Composite (^IXIC) geçtiğimiz haftayı da kazançla kapattı ve 8. haftasını üst üste artışla tamamladı. S&P 500 (^GSPC) de enflasyon hakkındaki haberler ve Federal Rezerv'in faiz artırım kampanyasının duraklaması sonrasında %2.5 kazançla ivmesini sürdürdü.

Önümüzdeki haftanın ajandasında, Federal Rezerv Başkanı Jay Powell'ın açıklamaları yer alıyor. Yatırımcılar, Powell'ın Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde ve Perşembe sabahı Senato Bankacılık Komitesi'nde altı ayda bir yaptığı konuşmaların yenisini bekliyor.

Kurumsal takvimde ise Salı günü FedEx (FDX) kazanç raporları önemli bir yere sahip. Ekonomik faaliyetlerin bir göstergesi olarak görülen nakliye devi FedEx'in raporları, farklı sektörlere olan etkileri açısından yakından takip ediliyor.

Federal Rezerv Yönetim Kurulu üyeleri Lisa Cook ve Philip Jefferson da önümüzdeki hafta Senato önündeki onay duruşmalarında olacaklar. Cook, Başkan Biden tarafından Fed Yönetim Kurulu üyeliği için, Jefferson ise Başkan Yardımcılığı görevi için aday gösterildi.

Ekonomik veriler açısından önemli olan bir diğer konu, Perşembe günü açıklanacak olan işsizlik başvuruları ve Cuma günü açıklanacak olan S&P Global imalat ve hizmet sektörü verileri. Bu veriler, ABD ekonomisinin ikinci çeyreği nasıl tamamladığına dair bilgi verecek.

Juneteenth kutlamaları nedeniyle ABD piyasaları Pazartesi günü kapalı olacak. İkinci çeyrek ve 2023'ün ilk yarısının sonuna yaklaşırken, üç büyük endeks de şu anda kazançlarını koruyor; Nasdaq bu yıl %30'dan fazla yükselirken, S&P 500 %15'in biraz altında bir artış gösterdi.

Fed, gösterge faiz oranını değiştirmeyerek faiz artışına gitmedi. Ancak enflasyonu Fed'in %2'lik hedefine yaklaştırmak için 2023 boyunca iki faiz artışına daha ihtiyaç olduğunu gösteren açıklamalar yaptı.

Yine de birçok ekonomist, Fed'in ek faiz artırımlarına gitmesine gerek kalmayacağını düşünüyor. Jefferies'den ekonomist Thomas Simons, Fed'in faiz tahminindeki "şahin" duruşun, faiz artırım döngüsünün sonunun yakın olduğuna dair yanıltıcı bir işaret olmaması gerektiğini belirtti.

Borsada ise yapay zeka konusu ön plana çıkmaya devam ediyor. Yatırımcıların Fed'in bir sonraki adımlarından çok, yapay zeka ve teknoloji devlerinin piyasa üzerindeki etkileri üzerinde durmaya başladığı görülüyor. Yapay zekanın hisse senetlerinin yükselmesinde kilit bir rol oynadığı ve oynamaya devam edeceği genel bir görüş haline geldi.

Birçok yatırımcı ve analist, özellikle Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL, GOOG), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Meta (META), Tesla (TSLA) ve Nvidia (NVDA) gibi teknoloji devlerinin yapay zeka "devriminden" büyük ölçüde kazanç sağlayacağına inanıyor.

Uzun vadede ise, birçok kişi yılın coşkulu ilk yarısının ardından beklentilerin temkinli olmaya devam ettiğini belirtiyor. Hisse senedi fiyatlarının, gelecekteki kazanç beklentilerini yansıttığı düşünüldüğünde, şu anki piyasa rallisinin beklenen durgunluğu ve ardından gelen toparlanmayı zaten fiyatlandırdığı görüşü hakim.

Sonuç olarak, Powell'ın Fed kararları, FedEx'in kazanç raporları ve yatırımcıların beklentileri doğrultusunda, borsadaki hareketlilik önümüzdeki hafta da devam edecek gibi görünüyor.
 

İlgili Haberler