S&P 500'de bu hafta neler olacak

S&P 500'de bu hafta neler olacak

NEw York borsasında geçen hafta S&P 500’deki değer kaybı -0,4%, Nasdaq -1,3% olarak gerçekleşti

A+A-

New York borsasında geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde açıklanan tüketici enflasyon verisinin etkisinde beş haftanın ardından ilk kez eksi seviyelerde haftayı sonlandıran endekslerden S&P 500’deki değer kaybı -0,4% olarak gerçekleşirken, Nasdaq -1,3% geriledi.

Yükseliş momentumunun zayıfladığı endekslerde bilanço açıklamalarının piyasa etkileri azalırken, şirket bazlı performanslarda M&A aktivitelerine ek olarak açıklanan kurumsal faaliyetler öne çıktı. Fiyatlama açısından M&A aktivitelerinde satın alan tarafta olan şirketlerin cezalandırıldığı piyasalarda geçtiğimiz hafta enerji sektöründeki $26 milyarlık aktivite bu sefer alımları beraberinde getirdi.

Alışılmış FANG ile bir bağı olmayan Diamondback Energy (FANG), ConocoPhillips’i yenerek Endeavor Energy’yi satın alırken, şirketin Amerika’nın en önemli petrol reservlerine sahip Permian havzasında söz sahibi olması ardından haftayı +18%’lik yükselişle sonlandırdı - şirket yıl sonu bilançosunu yarın açıklayacak. Ulaşım hizmetleri sunmakta olan Uber (UBER) ise ilk kez açıkladığı $7 milyarlık hisse geri alım programı ardından +10,5% yükseldi. Haber başlıklarında ise Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un Kasım ayında açıkladığı plan doğrultusunda 36 milyon adet hisse satışı öne çıkarken, Bezos 952 milyon adet ($161 milyar güncel piyasa değeri) hisse ile halen şirkette 9,6% paya sahip durumda.

Bugün Presidents’s Day nedeniyle A.B.D. hisse senedi piyasaları kapalı olacak. Tüketici enflasyon verisi ardından önümüzdeki hafta açıklanacak olan FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE öncesinde, kısalmış haftanın ekonomik veri takviminde ise Çarşamba günü açıklanacak olan Ocak ayı FED toplantısına ait tutanaklar öne çıkacaktır. Ancak, Goldman Sachs’ın yıl sonu hedef fiyat tahminini 5,100’den 5,200’e yükselttiği S&P 500’de haftanın en önemli gelişmesi şirket bilançolarında yaşanacak. S&P 500’de bilanço açıklayacak 54 şirket arasında Dow Jones 30 üyelerinden Wal-Mart ve Home Depot yer almasına rağmen, asıl kritik açıklama Çarşamba günkü seans kapanışı ardından Nvidia (NVDA) tarafından gelecek. Yapay zeka temasıyla Ekim 2022’den bugüne +588% değer kazanan Nvidia, $1,79 trilyonluk piyasa değeriyle Alphabet ve Amazon’u geçerek Microsoft ve Apple ardından üçüncü sıraya yerleşti. En son geçtiğimiz hafta adı duyulmamış kurumlardan olan Loop Capital tarafından $1200 hedef fiyat biçilen Nvidia’nın son çeyrekte hisse başına $4,6 kar açıklaması beklenirken ciro olarak piyasa beklentisi $20,4 milyar seviyesinde. Geçtiğimiz hafta yayınlanan yıl sonu 13f raporunda aralarında sağlıktan mobiliteye kadar değişik sektörlere (Arm Holdings, Nano-X Imaging, Recursion Pharma, Soundhound, Tusimple) yatırım yaptığı görülen Nvidia’da opsiyon fiyatlamalarına göre +-11% seviyesinde hareket beklenmekte.

Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;

Salı – Home Depot (HD), Wal-Mart (WMT), Diamondback Energy (FANG)

Çarşamba – Nvidia (NVDA)

Perşembe – Newmont Corp (NEM), Moderna (MRNA)

Teknik olarak bakıldığında beş hafta ardından ilk kez düşüşle haftayı kapatan S&P 500, endeksi 2024 yılı zirvesine taşıyan trendin altında kapanış gerçekleştirdi. Momentumun zayıflama sinyali verdiği endekste öne çıkan destek seviyeleri olarak 4940’daki Bollinger Orta bandı ve ardından 4800’deki 50 günlük hareketli fiyat ortalaması takip edilebilir. S&P 500 gibi geçtiğimiz hafta RSI bazında aşırı alım seviyelerinden gerileyen Nasdaq’ta 15700’deki kısa vadeli trend desteğinin altındaki kapanışlarda 15600’da Bollinger Orta Bandı ve 15100’de 50 günlük ortalamadan endeks tepki arayışında olacaktır. Teknik açından zayıflama sinyali vermekte olan her iki endekste de üst tarafta ilk direnç seviyeleri endekslerin 2024 yılı zirveleri olacaktır.

NOT: Yazı,İş Yatırım "S&P 500 Endeksinde Bu Hafta Neler Oluyor?" bülteninden alınmıştır

İlgili Haberler