S&P Global: Emlak krizi Çin'de büyüme için büyük bir tehdit

S&P Global: Emlak krizi Çin'de büyüme için büyük bir tehdit

S&P Global'den yapılan açıklamada emlak krizinin kötüleşmesi halinde Çin'de büyümenin yüzde 2,9'a kadar düşebiliceği belirtildi.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Çin'in aşağı yönlü riskinin yüksek olduğunu ve bu riski ülkenin zayıf emlak sektörünün yönlendirdiğini bildirdi.

Emlak sektöründe beklenenden daha derin bir darbenin Çin'in genel ekonomik toparlanmasını sekteye uğratacağını savunan S&P Global, "Çin'in Büyümesi Düşebilir" başlıklı raporunda emlak krizi kötüleşir ise büyümenin yüzde 3'ün altına inebileceğini vurguladı.

S&P Global Ratings'in Asya-Pasifik baş ekonomisti Louis Kuijs, "Emlak sektöründeki sıkıntılar Çin'in ekonomik toparlanmasını sekteye uğratıyor ve bu da emlak satışları negatif bir geri besleme döngüsüne giriyor. Kağıt üzerinde gayrimenkul sektörü doğrudan Çin'in GSYH'sinin yaklaşık %13'ünü oluşturuyor. Ancak, toplam ayak izi bunun yaklaşık iki katıdır. Sonuç olarak, stresli bir gayrimenkul sektörü Çin ekonomisini, finans sistemini ve yerel ekonomiyi etkilemektedir" dedi.

S&P Global, Çin'de 2024 yılı emlak satışlarında 2022 yılına kıyasla %20-%25 oranında daha fazla düşüş yaşanacağını öngördümkleri senaryonun gerçekleşmesi halinde Çin'in reel GSYİH büyümesinin 2024 yılında %2,9'a düşeceğini savundu.

İlgili Haberler