S&P İsrail'in kredi notunu düşürdü

S&P İsrail'in kredi notunu düşürdü

S&P, Artan Jeopolitik Riskler Nedeniyle İsrail'in Kredi Notunu Düşürdü

A+A-

S&P Global Ratings, bölgesel gerginliklerin tırmanmasını gerekçe göstererek İsrail'in uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını 'AA-'den 'A+'ya, kısa vadeli notlarını ise 'A-1+'dan 'A-1'e indirdi. Kuruluş ayrıca, önümüzdeki 12-24 ay içinde daha fazla not indirimi potansiyeline işaret eden negatif bir görünüm belirledi.

Not indirimi, İsrail ve İran arasında Nisan ayı ortasında gerçekleşen bir dizi saldırının ardından geldi. İran tarafından başlatılan ve büyük ölçüde püskürtülen saldırılar, İsrail'in misilleme yapmasına yol açmıştı.

S&P, not indirimini "İsrail için artan jeopolitik risklere ilişkin değerlendirmemizi yansıtıyor" şeklinde açıkladı. Kuruluş, Gazze'de Hamas ile devam eden çatışmaları, İran'dan gelen tehditleri ve İsrail'in kuzey komşusu Hizbullah ile tırmanma potansiyelini karara katkıda bulunan kilit faktörler olarak sıraladı.

S&P'nin temel senaryosu daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma öngörmese de, İsrail-Hamas savaşı ve Hizbullah ile gerginliklerin 2024 boyunca devam edeceğini tahmin ediyor. Bu durum, daha önceki altı aylık çatışma döngüsü beklentileriyle çelişiyor.

Uzmanlar, uzayan istikrarsızlık döneminin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini öngörüyor. S&P, Gazze çatışmasının ardından 2023'ün dördüncü çeyreğinde İsrail'in GSYH'sinde %5,7'lik bir daralma olduğunu bildirmişti. 2024'ün ilk çeyreğinde bir toparlanma beklenmesine rağmen, çeyreklik üretimin yıl boyunca savaş öncesi seviyelerin altında kalması muhtemel.

Yatırım harcamalarının en önemli yavaşlamayı yaşaması ve toparlanmanın gecikmesi bekleniyor. Tüketim harcamalarının ise 2024'ün ilk çeyreğinde savaş öncesi seviyelere dönmesi tahmin ediliyor.

S&P, çatışmaların tırmanması veya İsrail ekonomisi üzerindeki etkilerin şu anda öngörülenden daha şiddetli olması halinde daha fazla not indiriminin mümkün olabileceği konusunda uyarıyor. Buna karşılık, askeri gerilimin tırmanma olasılığının azalması ve bölgesel güvenliğin iyileşmesi, negatif görünümün durağana revize edilmesine yol açabilir.

 

Bu haber toplam 398 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler