Uluslararasฤฑ derecelendirme kuruluลu Standard and Poor’s, FED’in faiz arttฤฑrmasฤฑ durumuna bundan en รงok Tรผrkiye’nin ve G. Afrika’nฤฑn etkileneceฤini sรถyledi.
Standard and Poor’s, Fedโin belirleyeceฤi faiz oranlarฤฑ artmaya baลladฤฑฤฤฑnda yenilenmiล bir stresin gรถrรผlme riski bulunduฤunu belirterek, โBu, รถzellikle bรผyรผmeleri รถnemli รถlรงรผde dฤฑล finansmana baฤlฤฑ Tรผrkiye ya da Gรผney Afrika gibi รผlkeleri etkilerโ dedi.
Standard and Poorโsโun โUcuz Petrol ve ABDโnin Parasal Geniลlemesi Avro Bรถlgesinde Toparlanmayฤฑ Destekliyorโ baลlฤฑklฤฑ araลtฤฑrmasฤฑnda yรผkselen piyasalarฤฑn bir kavลakta bulunduklarฤฑ belirtildi. Kรผresel bรผyรผmenin 2012โdeki Avro bรถlgesi รผlke borรง krizi sona erdikten bu yana ivme kazandฤฑฤฤฑna deฤinen S&P, hฤฑzlanmanฤฑn รถnce ABD, Kanada, ฤฐngiltere, ฤฐskandinavya ve ฤฐsviรงre gibi geliลmiล piyasalarda baลladฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi, yรผkselen piyasalardaki bรผyรผmenin ise zayฤฑfladฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Yeniden dengelenmenin bu yฤฑl da sรผreceฤi tahmininde bulunan S&P, โรlkeye baฤlฤฑ olmak ลartฤฑyla yรผkselen piyasalardaki mevcut yavaล bรผyรผme, ya petrol ihraรง eden รผlkelerde (Rusya ve Kรถrfez ฤฐลbirliฤi Konseyi) olduฤu gibi dรถnemsel, ya da รinโde olduฤu gibi yapฤฑsal. Ayrฤฑca Fedโin tahvil alฤฑmlarฤฑnฤฑ geri รงekeceฤi aรงฤฑklamasฤฑndan sonra 2013โรผn โtaper tantrumuโnun (ABD tahvil alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑnฤฑn yolaรงtฤฑฤฤฑ etkiler) asฤฑl kurbanlarฤฑ yรผkselen piyasalardฤฑ ve Fed faiz oranlarฤฑ artmaya baลladฤฑฤฤฑnda yenilenmiล bir stresin gรถrรผlme riski var. Bu, รถzellikle bรผyรผmeleri รถnemli รถlรงรผde dฤฑล finansmana baฤlฤฑ Tรผrkiye ya da Gรผney Afrika gibi รผlkeleri etkilerโ dedi.
S&P, birรงok yรผkselen piyasadaki dรผลรผk performansฤฑn Avro bรถlgesindeki toparlanmaya iki yoldan zarar vereceฤini belirtirken โABD faiz oranlarฤฑnda beklenenden hฤฑzlฤฑ bir seride yapฤฑlacak artฤฑลlar รถrneฤin, kimi piyasalara ani bir ลok etkisi yapabilir. Bu durumda daha sฤฑkฤฑ dolar likiditesi uluslararasฤฑ sermaye piyasalarฤฑnฤฑ istikrarsฤฑzlaลtฤฑran รถnemli sermaye รงฤฑkฤฑลlarฤฑna รงevrilir. Bu durumda Avro bรถlgesine ve geliลmiล piyasalara geรงiล kanalฤฑ temelde finansal olur. Makul olsa da bize gรถre bu senaryonun olasฤฑlฤฑฤฤฑ bulunmuyor ve ABD tahvil alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑnฤฑn yol aรงtฤฑฤฤฑ etkilerin ortaya รงฤฑkardฤฑฤฤฑ gibi, daha kฤฑrฤฑlgan รผlkeler genelde ลu anda likitide sฤฑkฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑnฤฑ idare etmede daha iyi bir noktadaโ deฤerlendirmesi yaptฤฑ.
Araลtฤฑrma Raporunda yรผkselen piyasalardaki yavaล bรผyรผmenin Avrupaโya ikinci geรงiล kanalฤฑnฤฑn โticaretโ olduฤu belirtildi.







