Suudiler Asya için petrol fiyat artışlarını durdurabilir

Suudiler Asya için petrol fiyat artışlarını durdurabilir

Piyasa yumuşarken Suudiler Asya için petrol fiyat artışlarını duraklatabilir.

A+A-

Bölge genelinde rafineri marjlarının zayıflaması ve fiziki kargolara olan talebin azalması nedeniyle Suudi Arabistan, Asyalı müşterilerine yönelik amiral gemisi petrol fiyatını altı aydan bu yana ilk kez artırmaktan kaçınabilir.

Bloomberg'in yedi tüccar ve rafineri ile yaptığı anketin medyan değerine göre, Saudi Aramco Aralık ayı için Asya'ya yönelik Arab Light fiyatlarını değiştirmedi. Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı, talebin sağlıklı seyretmesi ve stokların azalması nedeniyle Haziran ayından sonra her ay fiyatlarını artırmıştı.

Hamas'ın bu ay İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana Brent vadeli işlemleri yükselirken, ham petrolün yakıta dönüştürülmesinden elde edilen karların düşmesi ve kargo taşımacılığının maliyetinin artması nedeniyle küresel fiziki piyasalar yumuşama işaretleri gösterdi. Aynı zamanda Citigroup Inc. en büyük ithalatçı olan Çin'e ham petrol akışının, yüksek fiyatlar stoklama amaçlı alımları sınırlayabileceğinden "daha ılımlı" olacağını tahmin ediyor.

Rusya ile birlikte OPEC+ ittifakına liderlik eden Suudi Arabistan, grup çapında arz kesintilerini kabul ederek ve ardından bunları kendi gönüllü azaltımlarıyla destekleyerek ham petrol fiyatlarını destekleme çabalarının ön saflarında yer aldı.

Ankete katılanların yarısından fazlası Arab Light fiyatlarının sabit kalmasını bekliyor. Asya'da Aralık yüklemeli variller için fiziki spot primler, Çinli alıcıların daha az aktif olması nedeniyle işlem döngüsünün son haftasında düşmeye başladı.

Saudi Aramco ham petrol fiyatlarını genellikle ayın ilk beş gününde küresel müşterilerine açıklıyor.

İlgili Haberler