Swatch, saatlerine el konulması nedeniyle Malezya'ya dava açtı

Swatch, saatlerine el konulması nedeniyle Malezya'ya dava açtı

İsviçreli saat üreticisi Swatch, Pride saatlerine el konulması nedeniyle Malezya'ya dava açtı.

A+A-

İsviçreli saat üreticisi Swatch Group, LGBT haklarını kutlayan gökkuşağı renkli saatlere el koyduğu için Malezya hükümetine karşı dava açtı ve şirketin itibarına zarar verdiğini söyledi.

Çoğunluğu Müslüman olan Malezya'da eşcinsellik bir suç ve insan hakları grupları ülkede lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve queer topluluğuna karşı artan hoşgörüsüzlük konusunda uyarıda bulunuyor.

İçişleri Bakanı, Mayıs ayında Malezyalı yetkililerin Swatch'un 'Pride koleksiyonundan' saatlere, saatlerin üzerinde 'LGBTQ' harflerinin bulunması nedeniyle el koyduğunu söyledi.

Reuters tarafından görülen mahkeme belgelerinde Swatch, içişleri bakanlığı yetkililerinin 16 satış noktasından 172 saate "yasadışı" olarak el koyduğunu söyledi. Kuala Lumpur yüksek mahkemesinde 24 Haziran'da açılan dava ilk olarak Pazartesi günü bir Malezya haber sitesi olan Malay Mail tarafından haberleştirildi.

Swatch davada, "Şüphesiz, el konulan saatler hiçbir şekilde kamu düzeninin veya ahlakının bozulmasına ya da yasaların ihlal edilmesine neden olmamıştır ve olmayacaktır" dedi.

Swatch'a tebliğ edilen el koyma bildirimlerinde, saatlerin LGBTQ haklarına ilişkin unsurlar taşıdığı veya bu hakları desteklediği ve Malezya yasalarını ihlal etme potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Swatch, ele geçirilen ve toplam perakende değeri 64,795 ringgit (14,250.05 $) olan saatlerin çoğunun 'LGBTQ' yazısı içermediğini söyledi.

Swatch, el koymaların ardından ülkede iş yapma kabiliyetinin "büyük ölçüde tehlikeye girdiğini" söyleyerek tazminat ve saatlerin iadesini talep ediyor.

Kuala Lumpur yüksek mahkemesi davayı 20 Temmuz'da görüşecek.

Malezya, eşcinsellik nedeniyle insanları hapse atıp ya da sopayla dövme cezası veren bir ülke. Geçtiğimiz yıl LGBT topluluğu üyelerinin katıldığı bir Cadılar Bayramı partisinde 18 kişi gözaltına alınmıştı.

El koyma ve dava, Başbakan Enver İbrahim'in ilerici koalisyonunu çoğunlukla muhafazakâr etnik-Malay ve Müslüman ittifakıyla karşı karşıya getirecek olan kritik bölgesel seçimlerin öncesinde gerçekleşti.

Seçimler öncesinde Enver yine eleştirmenler tarafından çok ırklı ve çok dinli Malezya'da Müslümanların haklarını korumak için yeterince çaba göstermemekle suçlandı.

Devlet medyasının bildirdiğine göre başbakan bu ay defalarca hükümetinin İslam ilkelerini koruyacağını söyledi. Ayrıca LGBT haklarının kendi yönetimi tarafından tanınmayacağını da söyledi.

(1$ = 4,5470 ringgit)

İlgili Haberler