Piyasada satılan sahte saatlerin yarısı Rolex replikası

Piyasada satılan sahte saatlerin yarısı Rolex replikası

İkinci el satıcısı Watchfinder & Co, piyasada bulunan sahte saatlerin sayısının hızla arttığını ve bu 'çakma' saatlerin yarısının Rolex replikalarından oluştuğunu paylaştı.

A+A-

Watchfinder İcra Kurulu Başkanı Arjen van de Vall'a göre, geçen yıl satıcılardan alınan saatlerin %10 kadarının kimlik doğrulama işlemi sırasında sahte olduğu tespit edildi.

Van de Vall Salı günü Bloomberg Radio'ya verdiği bir röportajda "Rolex en çok rağbet gören lüks saat markası ve en çok talep gören, dolayısıyla en çok kopyalanan marka" dedi.

Sahteler de giderek daha sofistike hale geliyor ve tespit edilmeleri zorlaşıyor. Watchfinder eskiden sahte saat parçalarının yaklaşık %80'ini sadece görerek tespit edebiliyordu ancak şimdi bu oran %20'ye düştü. Yani gerçek saatle replikayı ayırt etmek giderek zorlaşıyor.

İsviçreli lüks holding Richemont'a ait olan şirkette çalışanların artık üst düzey taklitleri tespit etmek için saat kasalarını açmak ve mekanizmaları kontrol etmek gibi daha ayrıntılı incelemeler yapması gerekiyor.

Sahte veya kopya lüks saatler, yılda 25 milyar Euro'luk (27,3 milyar $) ikincil saat pazarında giderek büyüyen bir sorun ve bazı sahte versiyonlar en bilgili uzmanları bile kandırıyor.

Swatch Group AG'nin bir parçası olan Omega, geçtiğimiz ay üç eski çalışanının, diğer eski saatlerden alınan çoğunlukla orijinal parçaların bir karışımı olan bir 'Frankenstein' Omega Speedmaster satmak için bir suç planının parçası olduğunu söyledi. Saat, 2021 yılında bir açık arttırmada 3 milyon dolardan fazla bir fiyata satılarak bir Omega saati için şimdiye kadar ödenen en yüksek fiyat oldu. Alıcı şirketin kendisiydi ve bir suç komplosunun kurbanı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Rolex, yetkili bayiler aracılığıyla satılan kullanılmış saatleri onaylayan bir sertifikalı ikinci el programı başlattı.

Sahte olan veya orijinal olmayan parça ve bileşenlerle değiştirilen sadece Rolex saatleri değil.

Van de Vall, "Neredeyse tüm büyük lüks markaların replika veya klon saatlerini piyasada görüyorsunuz" dedi. 

İkinci el saatlerde artan sahtekarlık, en çok arzu edilen modellerin fiyatlarının pandemi sırasında görülmemiş seviyelere yükseldikten sonra keskin bir şekilde geri çekilmesinin ardından geldi.

Aralarında Rolex, Patek Philippe ve Audemars Piguet'nin de bulunduğu en çok işlem gören 50 lüks saat modelinin fiyatlarını takip eden Bloomberg Subdial Saat Endeksi'ne göre ikincil piyasa fiyatları geçtiğimiz yıl yaklaşık %18 oranında geriledi.

Van de Vall, spekülatörlerin piyasadan çıkmasıyla saat piyasasında fiyatların daha az dalgalanmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler