Talebin daralmasıyla Çin'de sanayi firmalarının kârları sert düştü

Talebin daralmasıyla Çin'de sanayi firmalarının kârları sert düştü

Çin'deki sanayi firmalarının yıllık kârları, talebin zayıflamasının marjları daraltması nedeniyle ilk beş ayda çift haneli bir düşüş gösterdi.

A+A-

Çin'den gelen son ekonomik veriler pek iç açıcı değil. Ülkede kârdaki yıllık %18,8'lik düşüş, Ocak-Nisan dönemindeki %20,6'lık daralmanın üzerine eklendi ve Mayıs ayında perakende satışlar, ihracat ve emlak yatırımları da dâhil olmak üzere birçok alanda ivme kaybeden ekonomideki kötü gidişatı ortaya koydu. Öte yandan ülkede genç işsizlik oranı %20,8 ile yeni bir zirveye ulaştı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, sadece geçen ay sanayi kazançları bir önceki yıla göre %12,6 oranında daraldı. Nisan ayında kârlar %18,2 oranında azalmıştı.

Chasing Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Wu Chaoming, "Sanayi karlarındaki toparlanmanın hala yavaş olması, ticari faaliyetlerin karşılaştığı zorlukların devam ettiğine işaret ediyor" dedi.

Wu, kurumsal mücadelelerin şirketlere yardımcı olmak için daha fazla politika önlemi alınmasına yönelik durumu güçlendirdiğini söyledi.

Otomobil üreticileri Mayıs ayında yıllık kârlarını iki katına çıkararak geri dönüş için bir nebze umut verse de, bu artış kısmen COVID kısıtlamalarının işlere ağır bir darbe vurduğu geçen yılki kötü performansı yansıtıyor.

NBS istatistikçisi Sun Xiao konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dış ortam giderek daha karmaşık ve şiddetli hale gelirken, iç talep hala yetersiz görünüyor ve bu da sanayi karlarında daha fazla toparlanma üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve sanayi karlarında canlanma için temelin hala sağlam olmadığına dikkat çekti.

Verilerin bir dökümüne göre, yabancı şirketler Ocak-Mayıs döneminde kazançlarında %13,6'lık bir düşüş kaydederken, özel sektör şirketleri %21,3'lük bir düşüş kaydetti.

Dönem boyunca 41 ana sanayi sektörünün 24'ünde kârlar düşerken, petrol, kömür ve yakıt işleme sektörü %92,8 ile en sert düşüşü kaydeden sektör oldu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki düzensiz toparlanma, S&P Global, Goldman Sachs ve diğer küresel kuruluşların son haftalarda Çin'in bu yılki büyüme tahminlerini aşağı çekmelerine neden oldu.

Birçok ekonomist, yurtiçinde baskı ve başlıca denizaşırı pazarlarda yumuşayan taleple karşı karşıya olan ekonomiyi istikrara kavuşturmak için politika yapıcıların daha fazla destek önlemi almasını bekliyor.

Çin, duraksayan toparlanmayı desteklemek için geçen hafta 10 aydan bu yana ilk kez temel kredi kriterlerini düşürdü. Ayrıca 2027 yılı sonuna kadar yeni enerjili araçlara 520 milyar yuanlık bir vergi indirimi paketi açıkladı.

Salı günü Tianjin'de düzenlenen Yaz Davos Forumu'nun açılış konuşmasında Başbakan Li Qiang, Çin'in iç talebi genişletmek için daha etkili politika önlemleri alacağını söyledi.

Çin'in ikinci çeyrek ekonomik büyümesinin ilk çeyrektekinden daha yüksek olacağını söyleyen Li, 2023 büyüme hedefi olan %5'e ulaşılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Yine de hükümet, yerel yönetim borçları ve diğer uzun vadeli risklerle ilgili süregelen endişeler nedeniyle ekonomiyi canlandırmak için temkinli bir yaklaşım benimsedi.

Endüstriyel kâr rakamları, ana faaliyetlerinden elde ettikleri yıllık gelir en az 20 milyon yuan (2,77 milyon $) olan firmaları kapsıyor.

Çin ikinci çeyrek GSYH büyüme verilerini Temmuz ayı ortasında açıklayacak.

İlgili Haberler