Talep azalırken elektrikli araç girişimleri daha fazla nakit harcıyor

Talep azalırken elektrikli araç girişimleri daha fazla nakit harcıyor

Elektrikli araç girişimlerinin gelecek birkaç gün içinde üç aylık sonuçlarını açıkladıklarında Tesla'nın fiyat savaşının etkisini göstermeleri beklenirken yatırımcılar finansman kuraklığının ortasında nakdi nasıl yönettiklerine dair ayrıntıları bekliyor

A+A-

Pazar lideri Tesla "çalkantılı zamanlar" konusunda uyarıda bulundu ve Ford Motor dahil olmak üzere geleneksel otomobil üreticileri elektrikli araçlarda para kaybediyor. Sıkışma, Haziran ayında iflas başvurusunda bulunan elektrikli kamyon üreticisi Lordstown Motors'da ilk zayiatını verdi.

Lucid ve Nikola gibi şirketler, üretim ve taleple mücadele etmeye devam ettikleri için muhtemelen bir çeyrek daha yüksek nakit yakımı rapor edecekler.

Hedge fonu Great Hill Capital'in başkanı Thomas Hayes, "Musk dışında şansı olanlar sadece eski otomobil sağlayıcıları ve şu ana kadar EV oyununa girmeye çalışırken avuç avuç para kaybettiklerini kanıtlıyorlar" dedi. Hayes elektrikli araç sektörünü yakından takip ediyor ancak hiç hisse sahibi değil.

Öne çıkan şirketlerden biri, Nisan-Haziran çeyreğinde gelirini üç kat artırarak 983,1 milyon dolara çıkarması beklenen Amazon destekli Rivian Automotive olacak gibi görünüyor.

Visible Alpha'nın anketine katılan 13 analiste göre, şirketin nakit çıkışı ikinci çeyrekte Ocak-Mart dönemine kıyasla yaklaşık 600 milyon dolar azalarak 1,19 milyar dolara geriledi. Brüt kar marjı ise negatif %58,6'dan negatif %51,3'e geriledi.

Needham analisti Chris Pierce, "Rivian'ın rekabet avantajları daha parlak bir şekilde parlıyor ve alıcılarının çoğunun daha önce hiç kamyonet satın almadığı düşünüldüğünde şirket bir talep yaratıcısı olarak ortaya çıkıyor" dedi.

En az 8 analist, bu yıl şu ana kadar yaklaşık %40 değer kazanan şirketin hisselerine ilişkin fiyat hedeflerini yükseltti.

Çoğunluk hissesi Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'na ait olan Lucid'in, tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle Nisan-Haziran döneminde üretiminin düştüğünü bildirmesinin ardından Pazartesi günü zararının derinleştiğini açıklaması bekleniyor.

Visible Alpha'nın anketine katılan altı analiste göre, yaklaşık 3 milyar dolarlık bir bağış toplayacağını duyurmasının ardından Nisan-Haziran döneminde, önceki üç ayda 900 milyon dolar olan nakit bakiyesi 2,76 milyar dolara yükselecek.

Mayıs ayında kaygı verici bir uyarıyı yineleyen Nikola'nın Cuma günü gelirinde %15'lik bir düşüş ve genişleyen kayıplar bildirmesi bekleniyor.

Şirket, işten çıkarmalar ve yakın zamanda satın alınan bir batarya işinin tasfiyesi ile nakit yakımını azaltmaya çalışırken hisseleri bu yıl yaklaşık %40 yükseldi. Ancak analistler, bunun yine de finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayabileceğini söyledi.

Sağlıklı nakit rezervlerine ve agresif bir kârlılık hedefine sahip olan Fisker'in Haziran çeyreğinde Ocean SUV'larının teslimatına başlamasının ardından araç satışlarından elde ettiği ilk geliri Cuma günü açıklaması bekleniyor.

Ancak şirket, parça sıkıntısı nedeniyle bu çeyrekte üretim hedefini tutturamadı.

İlgili Haberler