TCMB faiz indirimine ne zaman başlayacak?

TCMB faiz indirimine ne zaman başlayacak?

İş Yatırım PPK toplantısından çıkan faiz kararını ve açıklamayı analiz etti.

A+A-

İş Yatırım, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Aralık ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak %42,5'e yükseltmesi ve açıklamaları analiz etti. Analizde MB'nin faiz artırmada sona geldiği değerlendirilmesi yapıldı.

İş Yatırım'dan yapılan açıklamanın detayları şöyle:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak %42,5’e yükseltti. Politika faizi 2003 Mart ayından bu yana en yüksek nominal seviyesine yükselmiş oldu.

Piyasa ve İş Yatırım beklentisi faizlerin 250 baz puan artırılması ve durma sinyali vermesiydi. Merkez Bankası faizleri beklendiği gibi adım küçülterek artırdı. Ama durma sinyali vermedi. Geçen ay olduğu gibi durmaya yaklaştığı sinyali verdi. Merkez Bankası’nın kararı sonrası piyasalarda önemli bir hareket olmadı.

Para Politikası Kurulu açıklamasında ekonomi ve enflasyon görünümünde önemli bir değişiklik yok. Merkez Bankası Kasım ayı manşet enflasyonun Enflasyon Raporunda sunulan görünümle uyumlu olduğunu vurguluyor. Aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş sürmektedir tespitini tekrarlıyor. Aralık ayı için bu tespite katılıyoruz; benzin ve online gıda fiyatları, kur gelişmeleri aylık enflasyonun %2,5 civarına gerileyebileceğine işaret ediyor.

Metindeki temel değişiklik miktarsal sıkılaşma için kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitlendirileceği mesajı. PPK kararının hemen ardından yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın Türk lirası depo alım ihalelerine başlayacağı bildirildi. Sterilizasyonun daha etkin yapılmasının amaçlandığını anlıyoruz. Son dönemde bankalardan net borçlanıcı hale gelen TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek adına sterilizasyonun vitesini artırması gerekiyor.

Sadeleştirme ile uyumlu olarak yabancı para yükümlülükler için %5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı %4’e indirilerek devam ediliyor. Faizlerin piyasada tesisini destekleyen doğru bir adım olarak görüyoruz.

Kredi büyümesine menkul kıymet tesisi uygulamasının altı ay uzatılarak Haziran 2024 olarak belirlenmesini sadeleşme adımıyla tutarlı bulmuyoruz. TCMB kredi büyümesini özellikle tüketici kalemlerinde baskılamaya devam etmek istiyor.

Kredi kart azami faiz oranının politika faizinden kopartılması geçen ay geçici olarak açıklanan ancak bu ay kalıcılaşan bir adım. TCMB’nin motivasyonunu anlıyoruz, asgari ödemesini yapan hesaplarda aylık %3,66, yıllık bileşik %53, ödemesini geciktirmiş hesaplarda %4,96 ve %59 olan azami kredi kartı faizleri gerek politika faizinin gerek de 2024 enflasyon beklentilerinin oldukça üzerinde. Bu faiz oranlarıyla net kredi kartı borçlanmasına başvuran kesim muhtemelen temel ihtiyaçları için zorunda ve faize duyarlı değil. Ancak böyle bir “seçici gevşeme” adımı kalıcılaşmadan önce iç talebin bir miktar daha zayıflamasını ve asgari ücret zammı fiyat etkilerini görmeyi tercih ederdik.

Türk lirası mevduatı destekleyecek adımlara devam edileceği sinyali veriliyor. Kur korumalı mevduatı daha az cazip hale getirecek adımlar gelecek diye okuyoruz.

Merkez Bankası’nın şahin açıklaması sonrası 2024 politika faizi zirvesi tahminimizi %42,5’ten %45,0’e yükseltiyoruz. Merkez Bankası’nın politika faizini enflasyon raporundaki üst limitin üzerine çıkarmasını yüksek asgari ücret artışı gibi şoklara karşı bir önlem olarak görüyoruz.

Asıl önemli olan soru Merkez Bankası’nın faizleri nereye kadar artıracağı değil, ne zaman indireceği. Enflasyonda düşüşün 2024 son çeyreğinde belirginleşeceği tahminimiz nedeniyle Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin yılın son çeyreğinde başlayacağını ve 500 baz puanla sınırlı olacağını düşünüyoruz.

Ancak son dönemde görmeye başladığımız iki temel gelişme; i) emtia fiyatlarında gerileme ve ii) Türk lirasının reel olarak değer kazanması bu takvimi bir çeyrek geriye çekebilir ve faiz indiriminin boyutunu artırabilir. Asgari ücrete yönelik belirsizlik (%55 bekliyoruz) ve enflasyonun inatçılığı riski nedeniyle tahminimizde değişiklik yapmıyoruz.

Merkez Bankasının attığı adımlar Türk lirası, kısa ve orta vadeli Türk lirası tahviller ve orta-uzun vadeli eurotahviller için pozitif olan görüşümüzü destekliyor. Türk lirası varlıklara geçilmesi için çağrımızı daha tekrarlıyoruz.

Faiz kararı sonrası 2024 enflasyon ve kur tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Enflasyon tahminimiz %42, dolar kuru tahminimiz 41,5 TL. 2023 Aralık ayı enflasyonu muhtemelen %65 olan tahminimizden daha düşük, %64 civarında gerçekleşecek. Yılsonunda dolar kuru yüksek ihtimalle 29,6 TL tahminimizin altında kalacak

İlgili Haberler