TCMB: "V" şeklinde büyüme demek için erken

TCMB: "V" şeklinde büyüme demek için erken

Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, CMB) yatırımcı toplantısında, büyüme konusunda pozitif  sinyaller alındığı, ancak 'V şeklinde büyüme' demek için erken  olduğunun ifade edildiğini söyledi

A+A-

Garanti BBVA Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, dün gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcı toplantısında, büyüme konusunda pozitif  sinyaller alındığı, ancak 'V şeklinde büyüme' demek için erken  olduğunun ifade edildiğini, konunun izlenip takip edileceğinin söylendiğini belirtti.

TCMB'nin dün, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle  gerçekleştirdiği "Yatırımcı Toplantısı"na katılan Seda Güler
Mert, toplantıdan öne çıkan başlıkları Foreks'e aktardı.

Güler Mert, Banka'nın hem enflasyon üzerinde hem cari  açıktaki etkilerin kalıcı olmayacağına ilişkin mesajlar  verildiğini ve daha ılımlı bir görüş ortaya konulduğunu  söyledi.

Seda Güler Mert, Merkez Bankası'nın, enflasyon tarafında Mayıs ve Haziran verilerindeki hızlı yükselişin sebeplerini,  geçici faktörlere bağladığına değinerek, "Arz yönlü birim  maliyetlerdeki, düşük kapasite kaynaklı birim maliyetlere  yansımaların fiyatlar üzerinde etkili olduğunu belirten Merkez Bankası, bunun geçici olduğunu ve yılın ikinci yarısında talep  yönlü etkilerle bertaraf edilebileceğini ve dezenflasyonun  devam edeceği mesajını tekrar etti. Banka, Para Politikası Kurulu (PPK) karar metnindeki mesajı yineledi. 'Risk nedir?' sorusuna tam anlamıyla yanıt verilmedi. Sapmanın geçici  olduğunu kaydedildi ve dezenflasyon sürecinin devam etmesini  beklendiği aktarıldı." diye konuştu.

Cari denge tarafında beklentilerin tekrar edildiği  toplantıda, henüz talep kaynaklı ithalat düşüşünün tam olarak  gelmediğinin belirtildiğine işaret eden Seda Güler Mert,  sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Merkez Bankası, toplantıda, ihracattaki sert tepkinin  kısıtlamalardan kaynaklı olarak Nisan ve Mayıs'tan hızlı  gerçekleştiğini, ancak ithalattaki düşüşün henüz bunu  yakalayamadığını, bundan sonra bunu beklediklerini ve bu  anlamda cari açıktaki genişlemenin daha makul seviyelerde  kalmasını beklediklerini tekrar etti.

Faizlerdeki düşüşün sonuna gelinip gelinmediğine ilişkin  soru için iki faktöre bakıldığı, bunlardan birinin büyümedeki  toparlanma ve diğerinin ise enflasyon olduğu kaydedildi.

Büyüme verisinde pozitif sinyaller var. Ekonomistlerin  beklentilerinden çok daha hızlı bir toparlanma görülüyor.
Bununla beraber enflasyon tarafında da son etkilerin yukarı  yönde olduğu, bu verilerin takip edileceği ve gelen dataya  göre karar verileceği söylendi. Mevcut durumda beklemeyi  tercih ettiklerini ifade eden Banka, bundan sonra gelen  veriye göre karar vermeye devam edeceklerini aktardı.

Dolar/TL kuru üzerindeki gelişmeler ve daha istikrarlı  görünüm hakkında ne düşündüklerine ilişkin soruya ise, yaz  aylarının daha rahat geçirildiği, hem ithalattaki düşüşün  eşlik edeceği, hem de dış borç itfalarının daha rahat geçeceği  bir dönemde bulunulduğu belirtildi. Sonbahar ile beraber dış  borç itfalarının artmasının bir miktar etkili olabileceğini,  ancak bu konuda da gerek bankacılık sektöründe, gerek reel  sektördeki dış borç çevirme oranlarının gayet iyi gittiğinin görüldüğünü, bankalarda yüzde %100'e yakın gittiği, bunun  kendileri için olumlu gelişmeler olduğunu vurguladılar."

Garanti BBVA Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, toplantıda daha çok beklentiler üzerinden  konuşulduğunu gözlediğine değinerek, "Mevcuttaki etkilerin  adını koymakla beraber, bunun kalıcı olmayacağına, hem enflasyon  üzerinde hem cari açıktaki etkilerin kalıcı olmayacağına  ilişkin mesajlar verildi ve daha ılımlı bir görüş ortaya  konuldu." dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.