TCMB'nin faiz artışı sonrası yabancı yatırımcılardan geri dönme sinyali

TCMB'nin faiz artışı sonrası yabancı yatırımcılardan geri dönme sinyali

Türkiye'nin dev faiz artışının ardından yabancı yatırımcılar geri dönmeyi düşünüyor.

A+A-

Türk yetkililerin ortodoks para politikasına dönüşün başladığını göstermeye devam etmesi halinde Türk varlıklarına geri dönebileceklerini söyleyen ve uzun süredir şüpheci olan yabancı yatırımcılar Türkiye'nin son büyük faiz artışıyla Türkiye pazarına geri dönüşü düşünmeye başladı.

Merkez Bankası'nın kilit faiz oranını 750 baz puan artırarak %25'e çıkararak piyasaları şok etmesinin ardından Perşembe günü lira %7'ye varan bir yükseliş gösterdi.

Türkiye'nin üst düzey yetkilileri, yıllardır süren yabancı yatırım kaçışını tersine çevirmek için iki hayati adım daha atmayı planladıklarını söylüyor: Önümüzdeki ay belirsizlikleri azaltacak kapsamlı bir ekonomik program yayınlayacaklar ve yurtdışındaki yatırımcılarla toplantılar düzenlemeye başlayacaklar.

Reuters'ın Cuma günü bildirdiğine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 19 Eylül'de New York'taki Goldman Sachs merkezinde yatırımcı roadshow'unu başlatacak.

Akıntı değişiyor olsa da yatırımcıları ikna etmek kolay olmayacak: Yabancılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmeyi de içeren alışılmışın dışında ve çoğu zaman düzensiz politikaları nedeniyle son beş yılda Türkiye'yi neredeyse tamamen terk etmişti.

Yine de Reuters'a konuşan beş yabancı yatırımcı, bu haftaki faiz artışının, para birimi üzerindeki amansız baskıyı ele alma ve enflasyon beklentilerini dizginleme konusunda ciddi olan politika yapıcılar arasında yeni bir bağımsızlık sinyali verdiğini söyledi.

Bu haber toplam 749 defa okunmuştur
İlgili Haberler