Telefon satışları düştü Çinli teknoloji devi çip geliştirmeyi bırakıyor

Telefon satışları düştü Çinli teknoloji devi çip geliştirmeyi bırakıyor

Akıllı telefon satışlarının dünya genelinde gerilemesinin ardından Çin merkezli teknoloji üreticisi Oppo çip geliştirme merkezini kapatma kararı aldı.

A+A-

Çinli akıllı telefon üreticisi Oppo, küresel ekonomi ve akıllı telefon sektöründeki belirsizlikleri gerekçe göstererek çip tasarım birimini kapatacağını açıkladı.

Çin'in en çok satan yerli akıllı telefon markalarından biri olan şirket, 2019 yılında kurduğu Zeku biriminin faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Ürünleri arasında, akıllı telefonlarda çekilen video ve fotoğraflar için görüntüleri iyileştiren bir sinir işleme birimi (NPU) olan MariSilicon X çipi de yer alıyor.

Oppo'da çalışan bir şirket temsilcisi, "Küresel ekonomi ve akıllı telefon sektöründeki belirsizlikler nedeniyle, uzun vadeli gelişim için zor ayarlamalar yapmak zorundayız" dedi.

Oppo ve Xiaomi gibi Çinli rakipleri, ABD'nin Huawei Technologies'in akıllı telefon bölümünü kilit bileşenleri tedarik etmesini engelleyen yaptırımlarla sakatlamasının ardından kendi kendine yeterlilik arayışıyla şirket içi çip tasarım birimleri kurdu.

Oppo, bir diğer en çok satan Çinli akıllı telefon markası olan Vivo'nun da sahibi olan BBK Electronics'e ait.

Dünyanın en büyüğü olan Çin'in akıllı telefon pazarı, maliyet bilincine sahip tüketicilerin ülkenin sıfır-COVID sınırlamalarını kaldırmasından sonra bile büyük tutarlı satın alımlardan uzak durmaya devam etmesi nedeniyle şimdiye kadarki en kötü düşüşlerinden birini atlatmakta zorlanıyor.

2022 yılında akıllı telefon sevkiyatları %14 düştü ve toplam birim sevkiyatı on yıl sonra ilk kez 300 milyonun altına geriledi. Araştırma şirketi Canalys'in geçen ay yaptığı açıklamaya göre, ilk çeyrekte toplam akıllı telefon sevkiyatı yıllık %11 düşüşle 67,2 milyon adede gerileyerek 2013'ten bu yana en düşük çeyrek toplamına ulaştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler