Tesla CEO’su Elon Musk yฤฑlฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผnรผ robotik projelere ve hissedarlar tarafฤฑndan onaylanan yeni maaล paketine ayฤฑrdฤฑ. Ancak ลirketin ana gelir kaynaฤฤฑ olan otomobil satฤฑลlarฤฑnda iลler istenildiฤi gibi gitmiyor. Avrupa, รin ve ABD pazarฤฑnda yaลanan daralma ลirketi yeni stratejiler geliลtirmeye zorluyor.
Avrupa Otomobil รreticileri Birliฤi verileri Tesla iรงin endiลe verici bir tablo ortaya koydu. Elektrikli araรง รผreticisinin ekim ayฤฑ satฤฑลlarฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 48,5 oranฤฑnda geriledi. Bรถlge genelinde elektrikli araรง pazarฤฑ yรผzde 26 bรผyรผrken ลirketin satฤฑลlarฤฑ yฤฑl genelinde yรผzde 30 dรผลรผล kaydetti.

Visible Alpha verilerine gรถre kรผresel araรง teslimatlarฤฑnฤฑn bu yฤฑl yรผzde 7 azalmasฤฑ bekleniyor. รรงรผncรผ รงeyrekte ABD’deki vergi avantajฤฑndan yararlanmak isteyenlerin oluลturduฤu talep bile genel dรผลรผลรผ engelleyemedi. Avrupa’daki zayฤฑf performans Musk’ฤฑn siyasi รงฤฑkฤฑลlarฤฑ ve daralan model yelpazesiyle iliลkilendiriliyor.
Tesla model yelpazesi ve rekabet sorunu

Geรงen yฤฑlฤฑn en รงok satan aracฤฑ olan Model Y rakiplerin uygun fiyatlฤฑ ve รงeลitli modelleri karลฤฑsฤฑnda gรผรง kaybetti. Analistler Tesla modellerinin eskidiฤini ve รผrรผn gamฤฑnฤฑn dar kaldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor. ลirket ise bรผyรผmenin makroekonomik faktรถrlere ve รผretim hฤฑzฤฑna baฤlฤฑ olduฤunu savundu.
ลirket ocak ayฤฑnda bรผyรผmeye geri dรถnmeyi beklediฤini aรงฤฑkladฤฑ ancak bir sonraki รงeyrekte bu รถngรถrรผsรผnรผ geri รงekti. Ekim ayฤฑnda yapฤฑlan aรงฤฑklamada ise bรผyรผmenin araรงlara eklenecek otonomi รถzelliklerine baฤlฤฑ olduฤu vurgulandฤฑ.
Avrupalฤฑ ve รinli rakipler รถne geรงti
Avrupa pazarฤฑnda 30 bin dolarฤฑn altฤฑnda satฤฑlan birรงok elektrikli model bulunuyor. รinli markalar dikkat รงekici tasarฤฑmlarla pazara girerken Alman devi Volkswagen รถnemli bir atak yaptฤฑ. Volkswagen eylรผl ayฤฑna kadar elektrikli araรง satฤฑลlarฤฑnฤฑ yรผzde 78,2 artฤฑrarak 522 bin 600 adede ulaลtฤฑ ve rakibini geride bฤฑraktฤฑ.

รinli รผretici BYD ekim ayฤฑnda 17 bin 470 araรง satarak ABD’li rakibinin iki katฤฑndan fazla satฤฑล gerรงekleลtirdi. Uzmanlar Elon Musk’ฤฑn sorununun sadece รinli รผreticiler olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ve Avrupalฤฑ markalarฤฑn da arayฤฑ kapattฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. ฤฐngiltere pazarฤฑnda ลu anda 150’den fazla elektrikli model satฤฑลa sunuluyor ve gelecek yฤฑl 50 yeni modelin daha gelmesi bekleniyor.
รin ve ABD pazarฤฑnda son durum

รin pazarฤฑndaki teslimatlar ekim ayฤฑnda yรผzde 35,8 dรผลerek รผรง yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ. Xiaomi gibi teknoloji devlerinin otomotiv sektรถrรผne girmesi Tesla aรงฤฑsฤฑndan rekabeti kฤฑzฤฑลtฤฑrdฤฑ. ABD tarafฤฑnda ise eylรผl ayฤฑnda vergi indirimi etkisiyle artan satฤฑลlar ekim ayฤฑnda yรผzde 24 oranฤฑnda sert bir dรผลรผล yaลadฤฑ.

Analistler pazar payฤฑnฤฑ korumak iรงin daha uygun fiyatlฤฑ yeni modellere ihtiyaรง duyulduฤunu belirtiyor. Ancak Musk odaฤฤฑnฤฑ otonom sรผrรผล teknolojilerine ve insansฤฑ robotlara รงevirdi. Austin’deki robotaksi filosunun gelecek ay iki katฤฑna รงฤฑkarฤฑlacaฤฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.
Otonom sรผrรผล hizmeti ลu anda Austin ve San Francisco bรถlgelerinde aktif olarak kullanฤฑlฤฑyor. ลirket yฤฑl sonuna kadar hizmet aฤฤฑnฤฑ geniลletmeyi hedefliyor. Alphabet ve Amazon gibi devlerin de bu alana yatฤฑrฤฑm yapmasฤฑyla robotaksi sektรถrรผndeki rekabet yeniden canlandฤฑ.







