Tesla'nın yeni özelliği düzenleyicileri korkutuyor!

Tesla'nın yeni özelliği düzenleyicileri korkutuyor!

Tesla, Autopilot ile daha uzun süreler boyunca el kullanmadan sürüşe izin vermeye başladı ancak ABD'li regülatörlerin şüpheleri var.

A+A-

Tesla'nın, sürücülerin ellerini direksiyona koymadan Autopilot sürücü destek sistemini uzun süre kullanmalarına izin vermeye başlaması ABD'li güvenlik düzenleyicilerinin endişesini artırdı.

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'dan kaç aracın bunu mümkün kılan bir yazılım güncellemesi aldığını ve elektrikli araç üreticisinin daha geniş bir dağıtım için planlarının ne olduğu konusunda daha fazla bilgi vermesini istedi .

Kurumun baş hukuk müşaviri John Donaldson, Tesla'ya gönderdiği ve kurumun internet sitesinde yayınlanan 26 Temmuz tarihli mektubunda, "NHTSA bu özelliğin tüketici araçlarında kullanılmaya başlanmasından ve artık bu özelliğin varlığının kamuoyu tarafından bilinmesi nedeniyle daha fazla sürücünün bu özelliği etkinleştirmeye çalışmasından endişe duymaktadır. Sürücünün dinamik sürüş göreviyle meşgul olmasını sağlamak için tasarlanan kontrollerin gevşetilmesi, sürücünün daha fazla dikkatsizliğine ve sürücünün Autopilot'u düzgün bir şekilde denetleyememesine yol açabilir, " dedi. "

Hükümet, Autopilot'u otoyollarda park halindeki acil durum araçlarına çarpmanın yanı sıra motosikletlere çarptığı ve traktör römorklarını geçtiği için araştırıyor. Hükümet 2021'de resmi bir soruşturma başlattı ve 2016'dan bu yana kısmen otomatik sürüş sistemlerini içerebilecek 35 Tesla kazasına müfettiş gönderdi. Tesla'nın bu kazalarında şimdiye kadar en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Tesla, Autopilot ve daha sofistike bir "Tam Kendi Kendine Sürüş" sisteminin kendi kendini süremeyeceğini ve sürücülerin her zaman müdahale etmeye hazır olması gerektiğini söylüyor. Autopilot genellikle bir aracı kendi şeridinde ve önündeki nesnelerden belli bir mesafe uzakta tutabilir.

İdare'nin bilgi isteyen yazısı Tesla'ya, Autopilot'un sürücülerden direksiyona baskı uygulamalarını istediği durumları azaltan veya ortadan kaldıran yazılım güncellemesindeki farklılıkları, "Autopilot'un tork uyarısı olmadan çalışmasına izin verilen süre ve sürücüye sunulan herhangi bir uyarı veya zil sesi de dahil olmak üzere" açıklamasını istiyor.

Tesla Kıdemli Hukuk Direktörü Dinna Eskin'e gönderilen mektup,Texas'taki şirketten yazılım güncellemesini neden yüklediğini ve hangi tüketicilerin bunu aldığını nasıl gerekçelendirdiğini açıklamasını istiyor.

Ayrıca, yazılım güncellemesine sahip araçların karıştığı kaza ve kazaya yaklaşmış durum raporları da isteniyor. Donaldson mektubunda, "Yanıtınız, söz konusu yazılımı önümüzdeki takvim yılı içinde tüketici araçlarında etkinleştirmeye yönelik planlarınızı içermelidir" diye yazdı.

Bir Tesla yetkilisinin 25 Ağustos'a kadar yeminli olarak mektuba yanıt vermesi gerekiyor, aksi takdirde ajans konuyu Adalet Bakanlığı'na havale edecek ve Adalet Bakanlığı şirketten 131 milyon dolardan fazla ceza talep edebilecek.

Tesla'nın sürücüleri izleme sistemi, güvenlik savunucuları ve Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu tarafından Autopilot çalışırken sürücülerin kontrol etmesine izin verdiği için eleştiriliyor.

Autopilot'un karıştığı üç kazayı araştıran NTSB, 2017 yılında Tesla ve diğer beş otomobil üreticisine, kısmen otomatik sistemlerin kullanılabileceği yerleri sınırlı erişimli bölünmüş otoyollarla sınırlandırmalarını ve sürücüleri izleyen sistemlerini güçlendirmelerini tavsiye etmişti.

Tesla dışındaki tüm otomobil üreticileri bu talebe yanıt verdi. NTSB Başkanı Jennifer Homendy 2021 yılında Tesla CEO'su Elon Musk'a bir mektup yazarak tavsiyeler doğrultusunda hareket etmesi çağrısında bulundu.

NTSB kazaları araştırıyor ancak düzenleyici bir yetkisi yok. Sadece otomobil üreticilerine ya da NHTSA gibi diğer federal kurumlara tavsiyelerde bulunabiliyor.

Diğer otomobil üreticilerinin çoğu sürücünün dikkatini verdiğinden emin olmak için kızılötesi kamera kullanıyor. Son zamanlarda bazı Tesla'lar sürücüleri izleyen kameralarla donatıldı.

Consumer Reports'un otomobil testlerini yöneten Jake Fisher, Tesla'nın sürücüleri izlemek için kameraları etkinleştirmiş olabileceğini ve direksiyon simidi bildirimlerinin gevşetilmesinin nedeninin bu olabileceğini söyledi.

Ancak Fisher, 2022'deki son Autopilot testi sırasında kameraların hiçbir şey yapmadığını ve eski Tesla'ların kameralarla donatılmadığını, kameraların sürücülerin dikkatini vermesini sağlamada direksiyon simidi monitörlerinden daha iyi olduğunu söyledi.

İşin garibi Tesla sahipleri uyarıları "dırdır" olarak adlandırıyor. Fisher, Autopilot'un 2015 yılında ilk kez tanıtıldığında, yaklaşık üç dakika boyunca direksiyon simidinde tork hissetmezse sürücüleri dikkat etmeleri konusunda uyardığını söyledi. Daha sonra bu süre 30 saniyeye indirildi.

Bu ayın başlarında NHTSA, Virginia'da Autopilot'ta olduğu anlaşılan bir Tesla'nın bir traktör römorkunun altına girerek sürücünün ölümüne neden olduğu bir kazaya müfettişler gönderdi.

İlgili Haberler