Threads ChatGPT'yi ezdi geçti 5 günde 100 milyon kullanıcıyı kaptı

Threads ChatGPT'yi ezdi geçti 5 günde 100 milyon kullanıcıyı kaptı

Meta'nın Threads uygulaması ChatGPT'yi solladı 5 günde 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

A+A-

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Meta Platforms'un Twitter'daki rakibi Threads'in lansmanından sonraki beş gün içinde 100 milyon kayıt sayısını geçerek ChatGPT'yi geçtiğini ve dünyanın en hızlı büyüyen platformu olduğunu duyurdu.

Threads, analistler tarafından Elon Musk'a ait mikroblog uygulaması için ilk ciddi tehdit olarak görülen platforma katılan ünlüler, politikacılar ve diğer haber yapıcılarla Çarşamba günü piyasaya sürüldüğünden bu yana kullanıcı büyümesinde rekorlar kırıyor.

Zuckerberg, kilometre taşını duyuran Threads gönderisinde "Bu çoğunlukla organik talep ve henüz pek çok promosyonu açmadık bile" dedi.

Bir UBS araştırmasına göre, uygulamanın 100 milyon kullanıcıya ulaşması, Ocak ayında piyasaya sürüldükten yaklaşık iki ay sonra tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline gelen OpenAI'ye ait ChatGPT'den çok daha hızlı oldu.

Twitter kaybediyor Threads topluyor

Musk'ın devralmasından önce şirketin kamuya yaptığı son açıklamaya göre Twitter'ın geçen yıl Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 240 milyon günlük aktif kullanıcısı vardı, ancak web analiz şirketlerinden alınan veriler o zamandan bu yana kullanımın düştüğünü gösteriyor.

Similarweb'e göre, Twitter'ın web trafiği Threads'in lansmanından sonraki günlerde bir önceki yıla göre %11 azalırken, Haziran ayı itibariyle bir önceki yıla göre %4 azaldı.

İnternet altyapı firması Cloudflare'in CEO'su Matthew Prince, Pazar günü attığı bir tweet'te benzer bir gidişatı gösteren bir grafik paylaştı ve Twitter'ın trafiğinin "dibe vurduğunu" söyledi.

Twitter CEO'su Linda Yaccarino Pazartesi günü bir tweet atarak platformun geçen hafta Şubat ayından bu yana "en büyük kullanım gününü" yaşadığını söyledi. "Sadece TEK bir Twitter var" diye tweet attı.

Threads, Twitter'a meydan okuyan ilk girişim olmasa da Mastodon, Bluesky, Truth Social ve T2 gibi gelişmekte olan diğer rakiplerin hepsi bu noktada nispeten küçük kalıyor.

Mastodon'un yaklaşık 7,7 milyon toplam kullanıcısı var, ancak sağladığı günlük kullanıcı sayılarına göre bunların 2 milyondan azı hizmeti aktif olarak kullanıyor.

Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen yeni bir hizmet olan Bluesky, bir sözcüye göre, Şubat ayında yalnızca davetli beta sürümünü başlattığından bu yana 265.000 kullanıcı kaydetti ve yaklaşık 2 milyonluk bir bekleme listesini koruyor.

Similarweb'in verilerine göre, siyasi muhafazakarlara yönelik iki sosyal medya platformu - GETTR ve eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından kurulan Truth Social - sırasıyla tahmini 144.000 ve 607.000 aylık kullanıcıya sahip.

Musk, Threads'in gelişine alay ederek ve Meta'yı dava etmekle tehdit ederek karşılık verdi ve sosyal medya devinin uygulamayı oluşturmak için ticari sırlarını ve diğer gizli bilgilerini kullandığını iddia etti.

Hukuk uzmanları bu iddianın kanıtlanmasının zor olabileceğini söylüyor.

Threads, diğer muhtemel rakipleri gibi Twitter ile güçlü bir benzerlik taşıyor. En fazla 500 karakter uzunluğunda gönderilere izin veriyor ve en fazla 5 dakikalık bağlantıları, fotoğrafları ve videoları kullanıcılar tek bir post'ta paylaşabiliyor.

Uygulama ayrıca henüz doğrudan mesajlaşma işlevine sahip değil ve ticari kuruluşlar gibi belirli kullanıcıların güvendiği bir masaüstü sürümünden yoksun.

Ayrıca şu anda hashtag'ler ve anahtar kelime arama işlevlerinden yoksun; bu da reklamverenlerin ilgisini ve kullanıcıların Twitter'da sıklıkla yaptığı gibi gerçek zamanlı etkinlikleri takip etmek için bir yer olarak faydasını sınırlıyor.

Yine de analistler, Twitter'da son zamanlarda kullanıcıların görebileceği tweet sayısına getirilen sınırlamalar nedeniyle yaşanan kargaşanın Threads'in bu grupları çekmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Şu anda Threads uygulamasında reklam bulunmuyor ve Zuckerberg şirketin para kazanma konusunu ancak 1 milyar kullanıcıya giden net bir yol olduğunda düşüneceğini söyledi.

Instagram başkanı Adam Mosseri geçen hafta Meta'nın Twitter'ın yerini almaya çalışmadığını ve Threads'in spor, müzik, moda ve tasarım gibi hafif konulara odaklanmayı hedeflediğini söyledi.

Mosseri ayrıca siyaset ve sert haberlerin kaçınılmaz olarak Threads'te yer alacağını ve bunun da kendisini çevrimiçi kamusal söylem için "dostane" bir seçenek olarak sunan uygulama için bir meydan okuma olacağını kabul etti.

Meta hisseleri Pazartesi günü %1,2 artışla kapandı ve bu yıl şimdiye kadar %140'tan fazla değer kazandı.

İlgili Haberler