TikTok'un Çin ile bağlantısı kesilmezse ABD'de yasaklanabilir

TikTok'un Çin ile bağlantısı kesilmezse ABD'de yasaklanabilir

TikTok, uygulamanın Çinli sahipleri hisselerini satmadığı takdirde ABD'de yasaklanabilir.

A+A-

The Wall Street Journal'ın Çarşamba günü konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi TikTok'un Çinli sahiplerini, şirketteki hisselerini satmamaları halinde uygulamanın ABD'de yasaklanmasıyla tehdit ediyor.

Journal, aynı kişilerin yorumlarına dayanarak, bu talebin kısa bir süre önce Cfius olarak da bilinen ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi tarafından yapıldığını belirtti.

Journal, TikTok'a yapılan çağrının, platformun oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidine karşı yeterince güçlü bir duruş sergilemediği için Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilen Biden yönetiminin kayda değer bir değişimini yansıttığını belirtti.

TikTok'un sahibi Pekin merkezli ByteDance. Journal'ın TikTok yöneticilerinden aldığı bilgiye göre, şirketin hisselerinin yaklaşık %60'ı küresel yatırımcılara, %20'si çalışanlara ve %20'si de şirket sahiplerine ait; ancak şirket sahiplerinin hisseleri çok yüksek oy hakkına sahip.

TikTok sözcüsü Insider'a e-posta yoluyla şunları söyledi: "Amaç ulusal güvenliği korumaksa, elden çıkarma sorunu çözmez: sahiplikteki bir değişiklik veri akışları veya erişim üzerinde herhangi bir yeni kısıtlama getirmez. Ulusal güvenlikle ilgili endişeleri gidermenin en iyi yolu, halihazırda uygulamakta olduğumuz güçlü üçüncü taraf izleme, inceleme ve doğrulama ile ABD kullanıcı verilerinin ve sistemlerinin şeffaf, ABD merkezli korunmasıdır."

Bloomberg'in haberine göre TikTok yönetimi ulusal güvenlik endişelerini gidermek için ByteDance'tan ayrılmayı düşünüyor. Bloomberg, elden çıkarmanın şirketin son çaresi olacağını; TikTok'un muhtemelen yalnızca mevcut teklifinin ulusal güvenlik yetkilileri tarafından reddedilmesi durumunda bu seçeneği değerlendireceğini söyledi.

TikTok'a karşı devam eden savaş
Biden yönetiminin mevcut önerisi, ABD'de TikTok'a karşı devam eden baskının son tırmanışıdır. Yetkililer, şirketin Çinli liderliğinin Çin'in Amerikalılar hakkında casusluk yapmasını ya da onları manipüle etmesini kolaylaştıracağından endişe ediyor.

Insider, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul'un Şubat ayında Beyaz Saray'ın TikTok'u ya da Çin'in etkisine maruz kalabilecek herhangi bir uygulamayı yasaklamasını gerektirecek bir yasa tasarısı sunduğunda TikTok'u hassas verileri "Pekin'deki ana gemiye" gönderen bir casus balonuna benzettiğini bildirdi. Insider'ın haberine göre ABD'li yetkililer ayrıca TikTok'un ana şirketi ByteDance'ın Çin Komünist Partisi'ne Çin'in Ulusal İstihbarat Yasası aracılığıyla ABD kullanıcı verilerine erişim izni vermeye zorlanabileceğinden endişe ediyor.

Bloomberg'in haberine göre TikTok geçtiğimiz yıl, Project Texas adı verilen bir plan çerçevesinde ABD'li yetkililerin endişelerini gidermek üzere Cfius tarafından önerilen çeşitli değişiklikleri uygulamayı kabul etti. Bloomberg, önerilen planın hükümet onaylı üç kişilik bir gözetim kurulu atanmasını ve ABD verilerini barındırması ve TikTok'un yazılımını gözden geçirmesi için yazılım şirketi Oracle'ın getirilmesini içerdiğini söyledi.

Aralık ayında Senato, TikTok'un devlet cihazlarında yasaklanması için oy kullandı ve o zamandan beri birkaç eyalet uygulamaya tam veya kısmi yasaklar getirdi. Üniversiteler de TikTok'u yasaklamak için harekete geçti.

Daha güçlü veri gizliliği yasaları bir alternatif olabilir
Insider'ın haberine göre TikTok etrafındaki ulusal güvenlik tartışması, Shein ve Temu gibi hızla büyüyen diğer Çinli teknoloji şirketlerinin ayıklanmasına yol açabilir ve hatta Çin'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerini bile etkileyebilir.

Insider'a göre ayrıca Çin'in, değerli şirketlerinden birinin peşine düştüğü için ABD'ye misilleme yapma potansiyeli de var.

Bir alternatif, ABD'de daha güçlü veri gizliliği yasaları çıkarmak olabilir.

Georgia Institute of Technology'de siber güvenlik programı direktörü ve Internet Governance Project'in TikTok ve ulusal güvenlik konulu raporunun yazarlarından Milton Mueller daha önce Insider'a verdiği demeçte, "Daha güvenli teknik standartlar ve şifreleme peşinde koşmaya devam etmemiz gerekiyor" demişti. "Bu tür bir güvenlik, bence internetin temel işleyişini ve internetin küreselleşmesini baltalamadan internet kullanıcılarına kontrol sağlayan bir şeydir."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler